Slovenija
77 ogledov

Nove zaposlitve na račun letovanj otrok

otrok Shutterstock
Sredstva, ki jih bo ZZZS privarčeval pri zdravstvenih letovanjih, bo namenil za zaposlitev nevrofiziaterapevtov v razvojnih ambulantah.

Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) je za zdravstvena letovanja otrok v letu 2015 namenil 1.166.750 evrov, kar je za približno 314.000 manj kot lansko leto. "V letu 2015 načrtujemo zdravstveno letovanje za za 6.647 otrok in šolarjev," je pojasnil Peter Rutar, ki pri ZZZS skrbi za odnose z javnostmi. "Ker je za leto 2015 za sofinanciranje zdravstvenega letovanja otrok in šolarjev planiranih manj sredstev kot preteklo leto zaradi nižje realizacije v letu 2014, se bodo preostala sredstva namenila za izvajanje zdravstvenega programa v razvojnih ambulantah za otroke v zdravstvenih domovih, in sicer za dodatne zaposlitve nevrofiziaterapevtov." Kot pojasnjujejo na ZZZS, število dojenčkov v razvojnih ambulantah vsako leto narašča, zato se povečujejo zahteve po strokovnem zdravljenju razvojnih motenj. "Z dodatnim nevrofiziaterapevtom v razvojnih ambulantah bo tako omogočeno učinkovito in strokovno vodenje terapij," je povedal Rutar.

Manj sredstev, a višja subvencija na otroka

Sredstva za zdravstveno letovanje so se sicer v preteklih letih postopno zmanjševala. Leta 2012 je bilo za zdravstveno zavarovanje otrok namenjenih 2.091.003 evrov, v letih 2013 in 2014 1.975.998 evrov, letos pa "le" 1.166.750 evrov. "Plan zdravstvenih letovanj za leto 2014 je bil enak planu za leto 2013 - 8.594 otrok po 14 dni, čeprav je bila realizacija tega programa že v letu 2013 le 84 odstotkov," je pojasnil Rutar.

Subvencija na otroka se je ob tem zvišala in bo letos znašala 25 evrov na otroka na dan oz 250 evrov za deset dnevno bivanje. "S povišanim prispevkom ZZZS-ja se bo prispevek staršev občutno znižal, oz. ga sploh ne bo več," pojasnjujejo na ZZZS. Leta 2012 je subvencija znašala 17,38 evrov na otroka na dan, v letih 2013 in 2014 pa 16,42 evrov, ob celotni povprečni ceni letovanja 32,42 evrov.

Sredstva za zdravstveno letovanje otrok v nobenem od navedenih let niso bila v celoti porabljena. Lansko leto je bilo porabljenih le malo več kot polovica sredstev - 922.162 evrov oz. 51 odstotkov. Letovanja se je lani udeležilo 5.457 otrok. V letu 2012 so porabili 1.692.836, leta 2013 1.590.622 evrov sredstev, lani pa, kot rečeno, le 922.162 evrov.

Pritisk na zdravnike

Medtem ko v ZZZS zagotavljajo, da je bila realizacija letovanj lani nižja ob enakemu planu in enakih pravilih, so se v javnosti pojavili očitki, da je zavod lani precej omejil pravico do subvencioniranega zdravstvenega letovanja ter da varčuje na račun otrok. Otroški in šolski zdravniki so namreč v začetku lanskega leta od ZZZS dobili navodila, da lahko pravico do subvencioniranega zdravstvenega letovanja dodelijo samo tistim otrokom in šolarjem, ki so bili v minulem letu najmanj dvakrat hospitalizirani ali so bili zaradi bolezni najmanj dvakrat pri zdravniku. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije so v teh "novostih" razpisa videli pritisk na zdravnike, da bi poslali na zdravstveno letovanje čim manj otrok.

Pravila menda enaka že 15 let

Na ZZZS vseskozi poudarjajo, da pravil niso spreminjali, da pa so zaradi zlorab v preteklosti, zdravnike lani le opozorili, naj se držijo pravil, ki so jih tudi bolj natančno definirali. Poudarjeno je bilo tudi, da je je letovanje namenjeno otrokom, ki so do njega upravičeni iz zdravstvenih in ne socialnih razlogov. "Pravila se glede pravice do zdravstvenega letovanja otrok letos niso spremenila in ostajajo enaka že več kot 15 let," pravi Rutar. Otroci in šolarji, ki so večkrat hospitalizirani ali pogosteje bolni imajo pravico do letovanja v organizirani in strokovno vodeni zdravstveni koloniji. "Zaradi nejasnosti pri razumevanju zakona, je ZZZS v javnem razpisu opredelil, da so do sofinanciranja zdravstvenega letovanja upravičeni tisti otroci in šolarji, ki imajo v medicinski dokumentaciji vsaj dva zapisa v obdobju od preteklega javnega razpisa, t.j. razpisa za leto 2013," je pojasnil Rutar. "Zaradi zaznanih zlorab pri izbiri otrok je ZZZS letos izvajalce zdravstvenih storitev posebej tudi obvestil, da obstaja možnost, da bo od izdajateljev neopravičenih potrdil zahteval povrnitev stroškov zdravstvenega letovanja."

ZZZS je tekom letošnjega razpisa pridobil tudi stališče pediatrov Razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo (RSK), na podlagi katerega ocenjuje, da bi bila ob upoštevanju le tega "realizacija v letu 2015 še bistveno nižja kot v letu 2014".

Zanimive vsebine o zdravju otrok najdete tudi na spletnih straneh Med.over.net.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.