Vizita za živali > Festival
247 ogledov

Za zdrav psihofizični razvoj otroka

konji Anže Petkovšek
Kakovostno zastavljen učni program izboljšuje tudi telesno držo, deformacije hrbtenice, ravnotežje, preciznost in natančnost, oziroma vse motorične in gibalne sposobnosti.

V današnjem času se vse bolj zavedamo pomembnosti zdravega psihofizičnega razvoja otroka, dokazani pa so tudi mnogi pozitivni učinki ukvarjanja s konji,” nam je povedala Karin Dobnikar s Konjeniškega kluba Gibanje.

Delo s konji po njenih besedah pozitivno vpliva na otrokov gibalni, spoznavni, čustveni, socialni in telesni razvoj. “Otroci postanejo samostojni in samozavestni, začnejo prevzemati odgovornost in skrb. Najpomembnejša med psihološkimi odzivi sta izgradnja samospoštovanja, samopodobe in sposobnost empatije, hkrati se spodbuja samostojno reševanje problemov,” našteva.

Ker gre za koordinacijski šport, lahko kakovostno zastavljen učni program po njenih izkušnjah izboljšuje telesno držo, deformacije hrbtenice, ravnotežje, preciznost in natančnost, oziroma vse motorične in gibalne sposobnosti.  “Jahalni pedagogi pa smo tu zato, da skrbimo, da so prve izkušnje pozitivne in da otroci skozi igro napredujejo, ter hkrati spoznavajo vedenje živali,” pravi in dodaja, da je pozitivnih učinkov še veliko.

Ko je veselje še potencirano

“Za otroke je v današnjem času že prvi stik z naravo in konjem izjemna izkušnja, veselje pri tem je nepopisno, še posebno je to izrazito vidno pri otrocih s posebnimi potrebami,” opisuje Karin. Poleg prvinskega stika z naravo in mogočnim živim bitjem morajo pogosto zaradi strahu tudi premagati samega sebe in, ko to osvojijo, je veselje po njenih izkušnjah še potencirano. 

“Verjetno prav zaradi tovrstnih trenutkov inštruktorji in trenerji vztrajamo pri delu s konji in ljudmi, pa čeprav postane včasih tudi precej zahtevno,” dodaja.

Inteligentne živali

Karin pravi, da jo konji s svojim obnašanjem ves čas presenečajo: “Splošno znano je, da se učenje jahanja in dela s konji nikoli ne konča. Pri jahačih namreč pogosto slišiš: »Več kot znam, bolj vem, da nič ne znam.« "

Pravi, da je res tako, saj več kot dela s konji, bolj vidi, kako inteligentna in prvinska živa bitja so: “Omogočajo ti neizmerne možnosti sodelovanja, če se le poglobimo v njih in izkoristimo vsak trenutek za srkanje znanja, ki nam ga ponujajo.” 

Konjeniški klub Gibanje | Avtor: Konjeniški klub Gibanje Konjeniški klub Gibanje

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.