Slovenija
30 ogledov

Za zdravljenje pol milijona

Sport 28.10.10, poskodba, sport, foto: reuters Reuters
Zavarovalnica lahko pregleda tudi vašo preteklo dokumentacijo.

"Največ zahtevkov je za zdravljenje akutnih bolezni pri zdravniku v ambulanti in za zdravila, ki jih pri tem predpiše. Vsako leto pa imamo tudi kar nekaj primerov, pri katerih so stroški zdravljenja zelo visoki; najvišji do zdaj je bil pol milijona ameriških dolarjev," pravijo pri Vzajemni. Slovenci sicer vse pogosteje sklepajo zdravstvena zavarovanja oziroma turistična zavarovanja z asistenco v tujini za vse leto, saj so premije ugodnejše od večkratnih sklepanj za krajši čas, ugotavljajo zavarovalnice.

Kronične lahko težava


Večina zavarovanj pri nižjih premijah ne krije poslabšanj kroničnih bolezni. Pri ugotavljanju, ali gre pri zavarovalnih primerih za posledice kroničnih obolenj, ki so iz kritja izključena, ima zavarovalnica pravico od zavarovanca zahtevati zdravstveno dokumentacijo iz preteklosti. Če gre za akutno poslabšanje, ki pomeni ogrožanje življenja, seveda kritje ni vprašljivo, pojasnjujejo pri Zavarovalnici Triglav.

Pri Vzajemni pri kroničnih bolnikih priporočajo pakete z večjim obsegom kritja.

Če bi si zavarovanec, ki ima za seboj že več operacij kolena, tega na potovanju poškodoval, pri Zavarovalnici Triglav ne bi imel težav s kritjem, saj tega ne bi uvrstili med kronična obolenja. Pri asistenci April/Coris zavarovalnice Adriatic Slovenica pa dodajajo, da skorajda ni primerov, da bi morali zaradi takšnih razlogov stroške zdravljenja odklanjati. "Da takšno možnost povsem izključimo, Adriatic Slovenica pripravlja asistenčno zavarovanje, ki bo krilo tudi stroške zdravljenja, vezane na zavarovančevo predobstoječe stanje, na primer zdravniško pomoč sladkornemu bolniku na križarjenju zaradi nenadne slabosti," pravijo.

Izjema so tudi težave v nosečnosti in zobozdravstvene storitve. "Zobozdravstvo je razen v nujnih primerih izključeno, da se ne bi pojavljale zlorabe oziroma zobozdravstveni turizem. Nosečnice pa so večinoma zavarovane za stanja, ki so posledice nosečnosti, do 30. tedna in le za primere, ko gre za reševanje življenja matere in otroka.

 
Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:39 18.november 2013.

    Očitno se zavarovalnice ne zavedajo , da EU NI TUJINA ampak je to DOMA !!!!!! Izvajalci so pa ravnotako javne zdravstvene ustanove . Zakaj bi se morali še dodatno zavarovati?