Slovenija
26 ogledov

Za zdravljenje vsak iz žepa še 250 evrov

Kljub javnemu zdravstvu vsak Slovenec za zdravje sam doplača 250 evrov na leto.

Anja Ščuka, novinarka Žurnala24 (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V iniciativi so se zbrali zdravniki, ki jih moti stanje, ki ga gledajo iz dneva v dan. Med zaposlenimi v zdravstvu je vse več nezadovoljstva, direktorji zaradi varčevanja na zaposlujejo več, nadure niso več plačane, poleg tega se zmanjšuje število ur, čakalne dobe se po letu 2011 spet podaljušujejo. Plače so vse nižje, na drugi strani pa nekateri še naprej z istim tempom kradejo denar namenjen zdravljenju bolnikov. Kupujejo se dragi pripomočki, ki ostajajo neizkoriščeni, nekateri še zapakirani ležijo na hodnikih. Zdravnike v iniciativi boli, da kljub deklarirano javnem zdravstvu Slovenci za zdravje vse pogosteje plačujemo neposredno iz žepa. Po grobih ocenah, ki so jih pridobili, se v našem zdravstvenem sistemu vsako leto giblje okoli tri milijarde tristo milijonov evrov. Od tega gresta dve milijardi sto milijonov iz Zavoda za zdrastveno zavarovanje Slovenije, petsto milijonov iz dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, petsto milijonov pa neposredno iz gospodinjstev. To pomeni, da Slovenec za zdravljenje povprečno doplača še 250 evrov.

Reforma. V Iniciativi se niso zbrali ljudje, ki pametujejo in bi radi učili politike, kako naj pišejo zakone. Že ob predstavitvi svojih predlogov so povedali, da ne trdijo, da ni boljših rešitev: “Če ima vlada boljše, naj nam jih predstavi in jih bomo podprli.” Ne pristajajo pa več na to, da se o spremembah le govori in se išče izgovore. Naš zdravstveni sistem čaka na reformo že 20 let, zdaj je njegov čas potekel. Brez hitrih ukrepov se lahko le še sesuje.

Komentarjev 1
  • babi 18:49 16.maj 2013.

    Še dosti več, če si kroničen bolnik!!!! Strah me je, kaj bo prinesla "reforma", kajti vlada dela po liniji najmanjšega upora. Verjetno bo po žepu udarilo z doplačili zdravil, DDV-jem, kakšno subvencijo najbolj ranljive. Kajti v sršenje gnezdo močnih lobijev, ...prikaži več kjer služijo tudi zdravniki, si ne upajo poseči!!!!!Invalidi, kronični bolniki, upokojenci bodo najbolj n....li!!!!!Zato vsa podpora iniciativi iz strani zdravniških vrst, ki so bela vrana med črnimi. Večina zdravnikov tega namreč ne podpira, kajti bili bi ob dodaten zaslužek in bonitete, ki jih uživajo.