Šport
52 ogledov

Za zgodovino: Lavillenie podrl rekord Bubke

Lavillenie skok s palico ob palici Pedro's Cup Bydgoszcz Poljska EPA
Francoski atlet Renaud Lavillenie je na dvoranskem mitingu v Donecku postavil svetovni rekord v skoku s palico. Tretji svetovni rekord Genzebe Dibabe v enem mesecu.

Že v prvem poskusu je Renaud Lavillenie preskočil 6,16 metra, kar je centimeter boljši dosežek od prejšnjega rekorda, ki ga je imel od leta 1994 v lasti legendarni Ukrajinec Sergej Bubka.

"Svetovni rekord! 6,16 m v prvem poskusu! Fantastično, še zdaj sem v zraku ..." je na Twitterju zapisal novi dvoranski svetovni rekorder. "Bilo je preprosto neverjetno! Nikoli nisem uporabil te palice za takšno višino. V prvem poskusu sem si le želel čim boljši skok, sem pa letvico nastavil na 6,16 m, ker je to najboljši kraj za izboljšanje svetovnega rekorda Sergeja Bubke," je dejal Francoz, ki mu je čestital tudi že prejšnji rekorder Bubka.

Tretji rekord Dibabe

Lavillenie, sicer olimpijski prvak, je v zadnjem času večkrat nakazal, da je sposoben preskočiti Bubko, ne nazadnje je januarja dvakrat izboljšal osebni rekord, ko je najprej v Rouenu preskočil 6,04 metra, nato pa v Bydgoszczu še 6,08 m.

Etiopska atletinja Genzebe Dibaba je medtem še tretjič v enem mesecu poskrbela za dvoranski svetovni rekord. Po najboljših dosežkih v teku na 1500 metrov v Karlsruheju in 3000 metrov v Stockholmu je danes v Londonu postavila še najboljšo znamko v teku na dve milji.

Dibaba je v Londonu tekla 9:00,48 in tako odvzela rekord rojakinji Meseret Defar, ki je v Pragi 2009 tekla 9:06,28. Triindvajsetletna atletinja je sicer sestra trikratne olimpijske prvakinje Tirunesh Dibaba in olimpijske podprvakinje Ejegayehu Dibaba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.