Šport
24 ogledov

Za zlato žogo le še Messi, Neuer in Ronaldo

Ribery Messi Ronaldo Bayern Barcelona Zürich podelitev gala prireditev Fifa EPA
Mednarodna nogometna zveza je objavila imena treh finalistov za zlato žogo. Preenečenj ni.

Finalisti za najboljšega nogometaša leta 2014 po izboru Mednarodne nogometne zveze (Fifa) so Portugalec Cristiano Ronaldo, Argentinec Lionel Messi in Nemec Manuel Neuer. Naslov najboljšega nogometaša brani zvezdnik Reala Ronaldo. 

Ronaldo in Messi od omenjene trojice že imata lovorike za najboljšega nogometaša leta. Portugalski zvezdnik je slavil leta 2008 in 2013, Argentinec, prvo ime Barcelone, pa je zlato žogo dobil štirikrat zapored, med letoma 2009 in 2013.

V korist Ronalda govori predvsem 17 golov, ki jih je dosegel v Ligi prvakov, z Realom pa je osvojil omenjeno tekmovanje, desetič v zgodovini kluba. Njegov veliki tekmec Messi v letu 2014 ni osvojil ničesar, je pa z Argentino zaigral v finalu svetovnega prvenstva, kjer je z 0:1 izgubil proti Nemčiji. Zvezdnik katalonskega kluba je v letu 2014 popravil še dva mejnika; postal je najboljši strelec španskega prvenstva vseh časov, v Ligi prvakov pa je na vrhu strelcev prehitel do zdaj najboljšega Raula.

Neuer, ki zadnja leta blesti v golu münchenskega Bayerna, je na letošnjem svetovnem prvenstvu osvojil prvo mesto z Nemčijo, na domačih tleh pa je z Bavarci končal na vrhu v bundesligi in pokalu. Če bo Nemec osvojil prestižno lovoriko, bo prvi vratar s tem nazivom po Levu Jašinu iz Sovjetske zveze.

Kandidatke za najboljšo nogometašico so Nemka Nadine Kessler, Brazilka Marta in Američanka Abby Wambach.

Fifa je ob tem sporočila še imena trenerjev, ki se potegujejo za najboljše v letu 2013. To so Italijan na klopi Reala Carlo Ancelotti, nemški selektor Joachim Löw in argentinski strateg madridskega Atletica Diego Simeone.

Zmagovalce bodo razglasili 12. januarja na slavnosti v Zürichu. Za najboljšega nogometaša bodo glasovali selektorji nacionalnih ekip, kapetani in novinarji.

Petnajst napadalcev za najboljšo enajsterico

Objavljen je bil tudi seznam petnajstih napadalcev, ki kandidirajo za izbor v najboljšo enajsterico leta 2014. Petnajsterico kandidatov sestavljajo: Sergio Agüero (Argentina/Manchester City), Gareth Bale (Wales/Real Madrid), Karim Benzema (Francija/Real Madrid), Diego Costa (Španija/Chelsea), Ronaldo (Portugalska/Real Madrid), Zlatan Ibrahimović (Švedska/Paris Saint-Germain), Robert Lewandowski (Poljska/Bayern München), Messi (Argentina/Barcelona), Thomas Müller (Nemčija/Bayern München), Neymar (Brazilija/Barcelona), Marco Reus (Nemčija/Borussia Dortmund), Franck Ribery (Francija/Bayern München), Arjen Robben (Nizozemska/Bayern München), Wayne Rooney (Anglija/Manchester United) in Luis Suarez (Urugvaj/Barcelona).

Ribery je bil član lanskoletne najboljše enajsterice leta, a je takrat bil uvrščen med veziste. Leta 2013 sta bila kandidata za najboljšega vezista tudi Bale in Robben. V primerjavi z lanskim seznamom na seznamu ni Maria Balotellija, Edinsona Cavanija, Didierja Drogbaja, Radamela Falcaa, Maria Mandžukića in Robina van Persieja.

Od leta 2005, ko so uvedli ta izbor, sta se na vseh seznamih poleg vezista Andree Pirla in vratarja Gianluigija Buffona znašla le še dva, oba napadalca, Ronaldo in Rooney.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.