Slovenija
45 ogledov

Za zlorabo je odgovorna banka

NLB Klik s trojancem SI-CERT
NLB mora potrošniku vrniti pet tisoč evrov, ki so mu bili ukradeni z zlorabo spletne banke. Sodba višjega sodišča je precedenčna, kar pomeni, da velja tudi za druge podobne primere.

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ocenjujejo, da so po štirih letih in pol dosegli pomembno sodno zmago za uporabnike bančnih storitev.

Višje sodišče v Ljubljani je namreč v celoti potrdilo sodbo, da mora NLB potrošniku vrniti 5.000 EUR, ki so mu bili ukradeni z zlorabo spletne banke ter mu plačati še zamudne obresti. 

"Gre za prvi judikat v zvezi z omejitvijo odgovornosti potrošnika v primeru zlorabe spletne banke, ki je določena v 120. členu Zakona o plačilnih storitvah in sistemih," zato je po mnenju odvetnica Žive Drol Novak pomembna zmaga za vse potrošnike, ki uporabljajo sodobne elektronske bančne storitve. Kot pravi, se s to sodbo "vzpostavljajo merila za presojo ravnanja in odgovornosti bank za storitve, ki jih ponudijo potrošnikom"

Banka ne bi smela zavlačevati z vračilom

V ZPS so izpostavili, da so že večkrat pozvali banke, naj svojim strankam ponujajo varne načine poslovanja in upoštevajo, da komitenti niso strokovnjaki za informacijsko tehnologijo. Zato naj v primeru nedvomnih spletnih zlorab spoštujejo zakonska določila o odgovornosti za škodo in naj ne zavlačujejo s povračilom škode. 

Komentarjev 3
  • iravadi 06:41 13.avgust 2014.

    Kako je lahko račun neznan ???

  • ficrazom 17:37 12.avgust 2014.

    Drži, če padeš na phishing, te noben antivirus ne reši.

  • tralala 17:11 12.avgust 2014.

    Noben antivirus in nobeno orodje za odstranjevanje vohunske opreme ne more zaščititi računalnika pred bukavostjo uporabnika.