Slovenija
17 ogledov

Zabava ga, da sta Türk in Žbogar nasedla

Joseph Adamo Mussomeli. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Ameriški veleposlanik v Sloveniji John Mussomeli, ki je bil v minulih dneh tarča kritik slovenskega političnega vrha zaradi domnevnega vmešavanja v sestavljanje koalicije, podpira mandatarstvo Zorana Jankovića. Hkrati ga zabava, da sta nasedla tako Türk kot Žbogar.

V intervjuju za Večer je John Mussomeli dejal, da je prav, da je predsednik države Danilo Türk podelil mandatarstvo relativnemu zmagovalcu volitev Zoranu Jankovću. Mussomeli ga ocenjuje za "trdega in smelega" pogajalca, čigar pristop pa se je v zadnjih mesecih zelo spremenil in je postal bolj prožen in odprt. Po oceni veleposlanika ima dosedanji ljubljanski župan dobre možnosti za sestavo vlade.

Mussomeli je zopet zatrdil, da ni z ničemer posegal v pogovore o sestavljanju koalicije in je zgolj opravljal delo, ki ga po svetu opravljajo vsi veleposlaniki. Trdi, da ni bilo nobenih navodil političnim strankam, svoje delo pa primerjal z novinarskim - če slednji obveščajo javnost, diplomati obveščajo svoje vlade. Po njegovem je interes tako Slovenije kot ZDA, da Slovenija dobi vlado, ki bo presegla 70 let trajajočo delitev med leve in desne.

Kritiko predsednika Türka in zunanjega ministra Samuela Žbogarja do njegovega domnevnega vmešavanja v notranje zadeve Slovenije je dejal, da če bi bilo to res, bi ga morali vreči iz Slovenije. In dodaja: "Zdi se mi zabavno, kako je iz tega nastala taka zgodba."

Povedal je še, da ima polno podporo State Departmenta, saj je iz Washingtona dobil pohvalo: "Joe, počneš natanko to, kar moraš. Popolnoma te podpiramo. Nadaljuj dobro delo."

Ponudil banano

Na vprašanje novinarja, ali ZDA Slovenijo obravnavajo kot banano republiko, je novinarjema med smehom ponudil banano iz svoje mize. Resneje je nadaljeval s poudarjanjem odprtosti dialoga med Washingtonom in Ljubljano, ki da govori proti novinarjevemu vprašanju. Po njegovem bi lahko Slovenija po gospodarski razvitosti postala novi Singapur, a je preveč zaprta za tuje naložbe, med drugim tudi ker "določene elite uporabljajo pojem navionalni interes kot svoj interes. Ampak prav ti postajajo še bolj bogati, ljudje pa trpijo pod težo nacionalnega interesa."

Komentarjev 13
  • Žurnalček 13:30 08.januar 2012.

    Za njih mormo prej narest rentgen za možgane!

  • tralala 12:58 08.januar 2012.

    ja in dotični bi bil dober gospodar! Avtoritativen, diktatorski, ima že svojo parapolicijo, s katero ustrahuje in prisluškuje so-državljanom/sejam državnega zbora. Metode, vredne samega vrhovnega voditelja S. Koreje.

  • tralala 12:56 08.januar 2012.

    Skulirej se, petokolonaš.