Slovenija
20 ogledov

Zabeležili najdaljše potovanje delfina

Delfinka v bližini Trsta
1/5
Tilen Genov, Morigenos
Slovenski znanstveniki dokumentirali doslej najdaljše potovanje pri navadnem delfinu.

Raziskovalci društva Morigenos so v sodelovanju z italijanskimi kolegi dokumentirali doslej najdaljše potovanje oziroma selitev pri navadnem delfinu (Delphinus delphis), so sporočili.

Gre za samico, ki je na svoji poti od Grčije do Tržaškega zaliva preplavala več kot tisoč kilometrov. "Čeprav je znano, da so delfini zelo mobilne živali, je to doslej najdaljša dokumentirana pot pri tej vrsti kjerkoli na svetu," so zapisali v društvu za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev Morigenos.

V Jadranskem morju delfin velja za izumrlega

Navadni delfin je vrsta, ki zadnjih 30 let v Jadranskem morju velja za izumrlo, čeprav je bila nekoč pogosta. Razlogi za to so predvsem načrtno pobijanje v prejšnjem stoletju ter ekosistemske spremembe, ki so posledica onesnaženja in čezmernega ribolova. Navadni delfin je danes redek tudi drugod v Sredozemlju, v večjem številu pa ga najdemo le še ob južni obali Španije. Nam najbližja populacija živi v Jonskem morju ob obalah Grčije, so sporočili iz društva.

Izsledkov ne gre posploševati

V Morigenosu, ki preučuje predvsem veliko pliskavko (Tursiops truncatus), edino stalno vrsto delfinov v severnem Jadranu, so v sodelovanju s kolegi iz rezervata Miramare pred dvema letoma v Tržaškem zalivu zabeležili samico navadnega delfina z mladičem. "Opažanje je bilo že samo po sebi nekaj posebnega, saj navadnih delfinov v Jadranu praktično ni več. Še večje presenečenje pa je raziskovalce doletelo ob spoznanju, da je bil prav ta delfin leta 2008 že opažen v grških vodah," so zapisali.

Ker gre za en sam primer, izsledkov ne gre posplošiti na celotno vrsto. Prav tako to tudi ne pomeni, da se navadni delfin vrača v Jadransko morje, kljub temu pa raziskava kaže na učinkovitost foto-identifikacije pri preučevanju navadnih delfinov ter na pomembnost mednarodnega sodelovanja pri preučevanju, spremljanju in varstvu mobilnih morskih vrst.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.