Zdravje > Aktualno
11 ogledov

Začeli so ga zdraviti s poskusnim zdravilom

Laboratorij EPA
Italijanski zdravnik okužen z ebolo, po besedah zdravstvene ministrice ne bo imel stikov z zdravstvenim osebjem.

Italijanski zdravnik, ki se je v Sierri Leone okužil z virusom ebole, je danes prispel na zdravljenje na infekcijsko kliniko v Rimu, kjer so ga začeli zdraviti s poskusnim zdravilom, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Začel je s posebni protivirusnim zdravljenjem s še ne odobrenim zdravilom. Njegovo uporabo je odobrila italijanska agencija za zdravila, skupaj z ministrstvom za zdravje," je dejal lečeči zdravnik Emanuele Nicastri. Dodal je, da so zdravilo že uporabili pri zdravljenju ebole v ZDA in drugod v Evropi.

Ima vročino in tresavico

Glede zdravstvenega stanja obolelega je Nicastri dejal, da je buden, priseben in se lahko sam giblje. "Ima vročino in tresavico," je še dejal Nicastri. 50-letni zdravnik, ki naj bi bil po poročanju italijanskih medijev doma s Sicilije, je na vojaško letališče v Rimu prispel v posebej zapečatenem prostoru znotraj letala, nato pa so ga z reševalnim vozilom odpeljali na inštitut Lazzaro Spallanzani, specializirano kliniko za zdravljenje nalezljivih bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zdravnik je v Sierri Leone deloval za nevladno organizacijo Emergency. Po poročanju italijanskih medijev naj bi mu bilo ime Fabrizio, še pred prihodom v Rim pa je po telefonu govoril s svojimi hčerkami. Dejal naj bi jim, da "je dobro, da se ne boji in da je prepričan, da se bo izvlekel", je njegova soproga povedala za Corriere della Sera.

V Sierro Leone, eno z ebolo najbolj prizadetih držav na zahodu Afrike, se je podal 18. oktobra, v petek pa naj bi se po prvotnih načrtih vrnil domov, a se je vmes okužil, je še povedala njegova soproga. Na misiji je sodeloval s še 25 drugimi Italijani - zdravniki, medicinskimi sestrami in drugimi člani podpornega osebja. Živeli so v treh manjših hišah in si delili skupne prostore.

Ne bo imel stikov

Italijanska zdravstvena ministrica Beatrice Lorenzin je že v ponedeljek zagotovila, da so naredili vse, da se virus iz infekcijske klinike v Rimu ne bi razširil. Pacient je na posebnem izoliranem oddelku, kjer ga zdravijo specialisti. "Pacient ne bo imel nobenih stikov z zdravniki ali medicinskimi sestrami. Še posebej pa ne s splošno populacijo. Bolnišnica Spallanzani je center odličnosti na evropskem nivoju," je zatrdila ministrica za dnevnik Il Messaggero.

Ministrica je še opozorila, da so razmere v Sierri Leone alarmantne, saj se ebola širi z okoli 100 novimi primeri na dan. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v državi trenutno z ebolo okuženih več kot 5000 ljudi, a bi lahko bila ta številka veliko večja. Za ebolo je v najnovejšem izbruhu na zahodu Afrike umrlo že več kot 5.400 ljudi, okuženih pa jih je več kot 15.000.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.