Slovenija
26 ogledov

Začeli z gradbenimi deli za džamijo

Džamija Saša Despot
Osnova centra bo kocka, visoka 24 metrov, znotraj katere bo kupola.

Na mestu, kjer je predvidena postavitev Islamskega kulturnega centra z džamijo, se danes začenjajo gradbena dela. Prvi beton v temeljno ploščo centra sta dopoldne simbolično vgradila islamski mufti Nedžad Grabus in ljubljanski župan Zoran Janković.

Do zdaj so na mestu med Parmovo in Kurilniško ulico, kjer bo stal center, potekala pripravljalna dela, kot je izkop gradbene jame, prestavitev kolektorjev in izgradnja opornih zidov.

Denar je zagotovil Katar

Sredi aprila pa je Islamska skupnost v Sloveniji podpisala tudi pogodbo za glavnega izvajalca del, zaradi česar se lahko začno tudi gradbena dela. Glavni izvajalec bo podjetje Gorenje projekt, pogodba pa je vredna 11,5 milijona evrov. Denar je zagotovil Katar.

Džamija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Gradnja naj bi potekala v več fazah. Prva naj bi bila končana 15. aprila 2016, celoten objekt pa v treh letih.


Vsa dela bodo predvidoma stala 22,3 milijona evrov, za dokončanje projekta pa bo treba zagotoviti še sredstva za notranjo opremo v višini 2,4 milijona evrov ter izgradnjo dostopne ceste in potrebne infrastrukture v višini 1,3 milijona evrov.

Minaret bo visok 40 metrov

Osnova centra bo kocka, visoka 24 metrov, znotraj katere bo kupola. Ta bo stala nad molilnim prostorom in bo iz modrega tekstila. Objekt bo imel en minaret, visok 40 metrov, kar je tudi višina, ki jo dopušča prostorski načrt občine.

Poleg prostora za molitev bo imel center še umivalnico za obredno umivanje, po en izobraževalni, administrativni in stanovanjski objekt, v kleti pa so predvidena parkirišča, restavracija in telovadnica.

Komentarjev 51
  • puksicd 00:32 07.maj 2015.

    Tisti, ki jih je sram, se zakrivajo. In to so muslimanijaki ... Pošteni ljudje se ne rabijo zakrivat.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:26 07.maj 2015.

    Drgač pa za zanimivost ... Katar ima tud cerkev. Samo pač se je bilo treba prilagodit njihovi kulturi. Mi bi mogl isto. Pač dovolit da zgradijo mošejo sam pač mošeji dat tud svojo lokalno kulturno noto: "For example, in March ...prikaži več 2008 the Roman Catholic church "Our Lady of the Rosary" was consecrated in Doha. However, in keeping with the need to be discreet, no missionaries are allowed and the church will not have any bells, crosses or other overtly Christian signs on its exterior."http://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Qatar#Freedom_of_religion

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:20 07.maj 2015.

    Mah Švedska postaja vse bolj polom od Skandinavije. Drgač pa je ena država v Skandinaviji sam zdej ne vem katera že kjer je sicer dovoljen postavit mošejo ampak z zelo majhnim miniaretom ker večjega niso dovolil ker pač tud druge ...prikaži več zgradbe v bližini niso tako velike in bi preveč izstopal. Tko da se da jasno vedt da se morš prilagodit kulturi države v katero pridš..da ni prov da se nos vse s seboj nč pa se ne prilagodi. Lepa je kulturna različnost in dejansko bogati družbo ampak če le ta ni preveč trdoglava in se zna vsaj do neke mere asimilirat.