Šport > Košarka
44 ogledov

Začenja se, KZS proti

Vlatko Čančar, Union Olimpija Anže Petkovšek
S tekmami prvega kroga se danes začenja nova sezona košarkarske lige Aba.

Slovenske barve bosta v ligi ABA znova zastopali Krka in Union Olimpija. Zmaji bodo na parket stopili že danes, ko bodo gostovali proti finalistu minule sezone Mega Leksu. Tekma je na sporedu ob 21. uri. Krkaše prva tekma čaka v soboto ob 17. uri, v Novo mesto prihaja moštvo Karpoš Sokoli. Naslov branijo košarkarji Crvene zvezde, ki so lani v finalu s 3:0 ugnali Mega Leks.

Moštvo Olimpije je letos precej premešano, vodi jih tudi novi trener Gašper Okorn, ekipa pa se na prvo tekmo v Srbijo ne podaja z belo zastavo. Moštvo se je v premoru precej spremenilo, od prejšnje zasedbe sta v ekipi ostala le Gregor Hrovat in Blaž Mesiček. Na zadnjih dveh pripravljalnih tekmah je ekipa izgubila proti zagrebški Ciboni in premagala Gradec. Zmaji vlogo favorita na prvi tekmi tako prepuščajo gostiteljem, kar pa po besedah trenerja ne pomeni, da nimajo svojih želja.

"Hvala bogu, da se sezona končno začne, zato treniramo, da igramo tekme. Mega Leks je lanski finalist, gre za agresivno, mlado ekipo, potentno, lanski finale je bil zanje velik uspeh. Vlogo favorita tako prepuščamo njim, kar pa ne pomeni, da nimamo svojih želja. Brez sramu lahko rečem, da v goste ne odhajamo z belo zastavo," je pred tekmo dejal Okorn.

Tudi Krka je pred novo sezono precej spremenjena, trener ekipe Dejan Mihevc pravi, da je skozi celotne priprave začel graditi ekipo, vzgajal značaj igralcev, čeprav je imel nekaj težav z odsotnostjo treh reprezentantov in poškodbami. A igralci so priprave izvedli optimalno, dobro delali. Ekipa si želi skozi sezono vpeljevati številne izboljšave in jih tudi pokazati na igrišču. Z noro trojko Matica Rebca so Novomeščani včeraj dobil slovensko superpokalno tekmo proti državnemu prvaku Heliosu.

KZS ne priznava tekmovanja

Pri Košarkarski zvezi po navodilih Fibe sicer jadranske lige ne priznavajo, Olimpija in Krka pa morata po dolgem času znova igrati tudi na začetku domačega prvenstva. Ritem za obe ekipi bo tako zelo naporen.

Na prvih tekmah bodo nastopili tudi slovenski sodniki, ki sicer za to nimajo dovoljenja slovenske zveze. Proti ligi ABA so zaenkrat zaradi spora med Fibo in Evroligo, na stran slednje se je postavilo vodstvo jadranske lige in sodelujoči klubi, sicer tudi ostale krovne košarkarske organizacije s področja nekdanje Jugoslavije.

"Cedevita in Crvena zvezda sta druga galaksija, potem sta tu Budućnost in MZT Skopje, ki po sestavi odstopajo, potem pa sledi ena velika skupina izenačenih ekip, kjer bodo odločale malenkosti. Kaj se bo dogajalo, bomo videli, veliko bo odvisno od dnevne pripravljenosti, tu iščemo svoje priložnosti," je o favoritih tekmovanja dejal trener ljubljanskega kluba.

Komentarjev 1
  • Silvester Alič 13:49 29.september 2016.

    potem ko bo evropski komisar nadrl fiba europe in ECA bo aba liga popolnoma legalna