Slovenija
60 ogledov

Začenja se obdobje alergij, v naslednjih dneh že hujše težave

Pred dežjem je bilo v zraku veliko prahu breze. (Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Cveteti bo začela breza, ki je visokoalrgena, na Primorskem že cvetijo trave.

Mnogi alergiki že imajo težave zaradi prisotnosti pelodov v zdraku, v naslednjih tednih pa se bodo te težave še okrepile. 

Tik pred cvetenjem sta namreč breza in gaber. Cvetni parah breze je zelo visoko alergen, gaber pa se uvršča med srednje visoke alergene. Prva zrna cvetnega prahu gabra in breze so v zraku že na Primorskem., pojavljajo se tudi prva zrna cvetnega prahu prav tako visoko alergenih trav.

V zraku bo tudi srednje visoka do visoka koncentracija cvetnega prahu jesena. Posamezniki, preobčutljivi na cvetni prah oljke imajo lahko težave v času cvetenja jesena. Cvetijo vrbe, v splošnem je v zraku nizka koncentracija cvetnega prahu, v neposredni bližini grmov je koncentracija povišana.V zraku bo še nizko alergogeni cvetni prah bresta, topola in tise. Po parkih cveti nizko alergogeni javor jesenovec, zato bodo lahko obremenitve s cvetnim prahom javorja povišane.

V Primorju bo v zraku srednje visoka koncentracija cvetnega prahu cipresovk in tisovk ter jesena. Prisotna bo tudi nizka koncentracija cvetnega prahu gabra, vrbe, topola in javorja ter posamezna zrna trav in breze, ki še ne povzročajo zdravstvenih težav.

Za jutri so sicer napovedane padavine, ko se bo koncentracija cvetnega prahu v zraku znižala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.