Svet
33 ogledov

Začenja se sojenje zobozdravniku groze

Žurnal24 main
V Franciji se je začelo sojenje sodijo Nizozemcu, ki si v letih med 2008 in 2012 hudo poškodoval in okoli sto pacientov. Zaradi tega si je prislužil naziv zobozdravnik groze. Jacobus van Nierop je med drugim obtožen pohabljanja in goljufije. Ljudem je med drugim ruval zdrave zobe, jim lomil čeljusti ter zakrivil abcese in sepse.

Zobozdravnika Jacobusa Van Nieropa je prebivalstvo v kraju, kjer je primanjkovalo zdravstvenih storitev, sprva sprejelo odprtih rok. A oblasti so že leta 2011 začele dvomiti v njegove računovodske izkaze, pacienti pa so začeli primerjati njegove izvide in rezultate njegovega dela.

Naenkrat izruval osem zob

"Dal mi je sedem ali osem injekcij in izruval osem zob naenkrat. Krvavela sem še tri dni,"  razlaga 65-letna Sylviane Boulesteix, ki je marca 2013 prišla po zobni aparat.

"Vsakič nam je dal injekcijo, zaradi katere se nismo zavedali, kaj se dogaja. Nato nas je naročil spet naslednji ali nekaj dni kasneje," razlaga upokojena učiteljica Nicole Martin, ki je zaradi van Nieropovih grozovitih operacij, ki so povzročile abcese, izgubila več zob. Skupaj z ostalimi 120 žrtvami je v začetku leta 2013 vložila ovadbo, junija je policija zobozdravnika prijela. Ker je imel prosto gibanje do sojenja, je pobegnil iz države. Izsledili so ga v majhnem kanadskem mestecu v Novi Brunswick in ga na podlagi mednarodne tiralice aretirali septembra 2014.

Grozi mu deset let zapora

Po poročanju medijev si je ob prihodu policije skušal prerezati vrat. Nato se je, z izgovarjanjem na psihično stanje, skušal izogniti izročitvi Nizozemski in nato še Franciji. A na koncu je pristal v psihiatrični enoti zapora v francoskem departmaju Loiret.

51-letnemu Nizozemcu grozi do 10 let zapora in 150.000 evrov kazni, če ga bodo spoznali za krivega. Sojenje so danes začeli na sodišču v kraju Nevers v osrednji Franciji, ki leži blizu vaškega območja Chateau-Chinon, kjer je obtoženi leta 2008 odprl svoj umazani posel.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:34 09.marec 2016.

    Dober zobozdravnik bo na vse drug prej pomislil in probal samo da ne bi bilo treba ruvat. Samo javni zobozdravniki pa prehitr pomislijo na ruvanje....ker je plačilo zobozdravstvenih storitev iz jugoslovanskih časov ko marsikaterih storitev sploh še blo ni. Zahvalite ...prikaži večte se ZZZS za to da preko zavarovanja plačujete ruvalce ne pa zdravilce zob. No pa sej jz tud plačujem....da ne bo pomote.

  • dhoo 10:44 09.marec 2016.

    " Dobremu " zobozdravniku, nikdar ne zmanjka dela.

  • kapibara 18:50 08.marec 2016.

    Hvala ti za nsevte... že kličem za naročilo.. skeri.. :-(