Slovenija
14 ogledov

Začetek boja za člane

Slovenija 23.10.2013 Branko Meh, novinarska konferenca OZS z naslovom Kaj prinas Saša Despot
Naslednji teden članstvo nič več obvezno. Nižajo članarine, a vseeno že tri tisoč izstopov.

"Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) bo v prihodnje delovala kot neke vrste sindikat obrtnikov," napoveduje podpredsednik OZS Branko Meh. V nedeljo namreč začne veljati spremenjen zakon, ki ukinja obvezno članstvo v OZS. Med 50 tisoč člani jih je članstvo do zdaj odpovedalo že tri tisoč; njihove odpovedi začnejo veljati 1. novembra.

Manjšajo število delavcev

V OZS se na upad članstva pripravljajo na več načinov. Tako so denimo znižali mesečno članarino. Samozaposleni bodo po novem plačevali 18, tisti, ki zaposlujejo tudi druge ljudi, pa 27 evrov. Tisti, ki se ukvarjajo z domačo in umetnostno obrtjo, bodo plačevali deset evrov na mesec. "S spremembo strukture sledimo novim razmeram," pojasnjuje Pavel Sedovnik iz OZS. Po novem bosta funkciji predsednika zbornice in upravnega odbora združeni, zadnji pa se zmanjšuje z 22 na od 11 do 15 članov. Zmanjšujejo tudi število organov in preoblikujejo notranje službe. "Upamo, da z mehkim prehodom prilagodimo tudi število zaposlenih, pri čemer bi radi hkrati ohranjali vse ustaljene procese," poudarja Sedovnik. Trenutno je v OZS zaposlenih 71 ljudi. V zadnjem letu so število zmanjšali za 11, koliko manj jih bo v prihodnje, pa naj bi bilo znano konec decembra. Za zdaj ohranjajo 62 območnih zbornic po državi. "V prihodnje se bo njihovo število prilagajalo potrebam in interesom članov," dodaja Sedovnik.

Komentarjev 1
  • mirko 17:22 24.oktober 2013.

    Birokratski molji, kje ste pa prej bili, glede znižanja čanarine ?! Prepozno !Obvezno članstvo je treba ukinit iz vseh zbornic, interesnih združenj, ustanov, društev, ..., najprej pa v KGZS-kmetijsko gozdarski zbornici. Obvezno članstvo v kakršnem koli zruženju je protiustavno zakonsko določilo.