Svet
7 ogledov

Začetek dela za novo Evropsko komisijo

Jean-Claude Juncker in Jose Manuel Barroso Profimedias
Danes uradno začenja mandat nova Evropska komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja. Slovenijo po debaklu Alenke Bratušek v komisiji zastopa Violeta Bulc.

Juncker je dejal, da je ta ekipa „zadnja priložnost“ za Evropsko unijo. Komisija v tej sestavi je prva, ki je bila oblikovana v skladu z lizbonsko pogodbo, kar pomeni, da je je imel veliko večji vpliv kot doslej izid evropskih volitev.

Evropski parlament je 59-letnega Junckerja na položaj potrdil julija. Sledilo je oblikovanje komisarske ekipe, na seznamu katere je bila iz Slovenije prvotno nekdanja premierka Alenka Bratušek. Kot edina od kandidatov ni prejela potrditve pristojnega odbora in je od kandidature odstopila. Nasledila jo je Violeta Bulc, ki ji je Juncker zaupal prometni resor. Parlament je zeleno luč celotni ekipi dal 22. oktobra.

Obilne obljube

Juncker obljublja komisijo, ki bo delovala usklajeno, reševala strateška vprašanja in spoštovala načelo subsidiarnosti. Napoveduje 300 milijard težek investicijski program in fleksibilno uresničevanje pravil pakta za stabilnost in rast. Obenem obljublja tudi večji poudarek na socialnih vprašanjih.

Komentarjev 7
  • Tupamaros 10:02 01.november 2014.

    Vse kar znajo vlade držav s hinavsko socialistično ureditvijo je, da si za svojo potratno impotentno ekonomijo, sposojajo denar pri osovraženih kapitalistih.Skrito poveljstvo bo sposojeni denar, kot vedno po svoji potrebi razporedilo.

  • encijan 09:49 01.november 2014.

    Franček ima čisto prav!

  • francek 09:38 01.november 2014.

    A sodiš po sebi.