Svet
266 ogledov

Začetek konca piratiziranja v Evropski uniji?

Po obsodbi v primeru Pirate Bay sredi aprila so bile na Švedskem množične demons Žurnal24 main
Odločitev Sodišča EU bi lahko predstavljala začetek konca piratiziranja kot ga poznamo danes. Sodišče je namreč odločilo, da platforme, kot je The Pirate Bay lahko kršijo avtorske pravice. Po zahtevi sodišča bodo morali ponudniki spletnih storitev spletne strani blokirati!

Primer, ki bi lahko spremenil prakso piratiziranja, se je začel na Nizozemskem, ko je nizozemska ustanova, ki varuje interese imetnikov avtorskih pravic, sodišču že leta 2012 predlagala, naj družbama Ziggo in XS4ALL, ki ponujata spletne storitve, odredi blokado platforme The Pirate Bay. S pomočjo slednje uporabniki izmenjujejo in prenašajo dela, za katera v večini nimajo avtorskih pravic.

Po pritožbah je primer romal na nizozemsko vrhovno sodišče, to pa se je za dodatna pojasnila leta 2015 obrnilo na Sodišče EU. To je zdaj razsodilo, da čeprav uporabniki platforme za izmenjavo zadevna dela naložijo na splet, imajo upravljavci te platforme s svojo vlogo bistven pomen pri dajanju na voljo teh del javnosti.

Upravljavci po ugotavljanju Sodišča EU brišejo stare ali nepravilne datoteke Torrent ter dejavno filtrirajo nekatere vsebine. S tem varovana dela dejansko dajejo na voljo javnosti. Ob tem pa so bili upravljavci tudi obveščeni, da se z njihovo platformo omogoča dostop do del, objavljenih brez dovoljenja imetnikov pravic, s čimer so javno celo soglašali in takšno prakso spodbujali.

Zagotavljanje in upravljanje platforme za spletno izmenjavo varovanih del, kakršna je The Pirate Bay pa po odločitvi Sodišča EU torej pomeni kršitev avtorske pravice.

Odločitev Sodišča EU, ki pri piratiziranju ugotavlja tudi krivdo posrednika, posledično pomeni morebitno zeleno luč sodiščem za odreditev blokad spletnih strani, kot so The Pirate Bay ali slovenski Partis.   

Komentarjev 17
  • jozicamurn 13:30 16.junij 2017.

    Se strinjam, otrokom kupim igrico v big bangu in je 70 eur, 2 dni je mir, potem pa hočejo drugo! A se ostalim zdi npr. da je to vredu cena ali da je predrago? Samo vprašam.

  • Avatar erof
    erof 12:40 16.junij 2017.

    pirati so korak pred zakonomisleci ... to isto kot politiki kradejo lažejo pa so vsi legalni kradljivci ki zakon dopušča ... prav tako je tukaj piratstvo je zaradi nizkega standarda prebivalcev ki si ne morejo kupit določene stvari ... potem ...prikaži večotem pa dajte ljudjem primerno plačilo za delo pa ne bo piratov to pa ne minimalca ... politikom miljone pa še nagrade da krade

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:44 15.junij 2017.

    + tega imajo pa oni najmanj 2x boljši življenjski standard kar pomeni da si lahko privoščijo več. Za njih je 60 evrov tako kot za nas 30 - 40. Toliko bolj se vsak manjkajoči evro pozna pri nas v denarnici. ...prikaži več Dejte nam evropske plače pa evropske cene pa pravične delodajalce ki dihajo z delavci pol pa verjamem da bo z veseljem piratstvo izkoreninjeno. Ker če imaš tak standard ..zakaj si ne bi privoščil nakupa ?