Slovenija
77 ogledov

Začetek ponovnega sojenja zaradi smrti Gregorja Šiliha

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec bodo kmalu začeli obnovitev, ki bo trajala 2 Žurnal24 main
"Po 23 letih sem psihično in materialno izmučena, ampak vem, da imamo prav in zato zadeve ne moremo pustiti," ki išče pravico za umrlega sina. Ustavno sodišče je razveljavilo sodbi mariborskega sodišča zoper slovenjegraško bolnišnico, kjer je Gregor Šilih doživel anafilaktični šok in kasneje umrl, zato se sojenje, 23 let po smrti, danes začenja ponovno.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru se je danes začelo ponovno sojenje v tožbi zakoncev Šilih proti Splošni bolnišnici Slovenj Gradec zaradi smrti njunega sina Gregorja Šiliha. 

Po anafilaktičnem šoku padel v komu, nekaj dni kasneje umrl

20-letni Gregor Šilih je umrl leta 1993, ko so ga starši zaradi znakov alergije pripeljali v slovenjgraško bolnišnico. Dežurna zdravnica mu je brez predhodnih preiskav vbrizgala dve različni učinkovini, po katerih je doživel anafilaktični šok, padel v komo in nekaj dni kasneje umrl v ljubljanskem kliničnem centru.

Evropsko sodišče za človekove pravice je prisodilo v prid družine Šilih. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Njegova starša, Franja in Ivan Šilih, sta nato pravico iskala prek številnih pravnih možnosti v civilnih in kazenskih postopkih, a bila neuspešna. Maja 2001 sta obrnila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu in tožila Slovenijo zaradi neučinkovitosti pravosodnega sistema pri ugotavljanju odgovornosti za smrt njunega sina.

Sodišče je leta 2007 presodilo, da je Slovenija v tem primeru kršila drugi člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic (pravica do življenja), dve leti kasneje je nato tudi veliki senat sodišča potrdil razsodbo sodišča na nižji stopnji.

Mama: Vem, da imam prav

Tudi tokrat se bosta, če "sojenje v Mariboru ne bo uspešno", obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice, je STA dejala Franja Šilih. Povedala je tudi, da v Mariboru pričakuje pravično sojenje. "Po 23 letih sem psihično in materialno izmučena, ampak vem, da imamo prav in zato zadeve ne moremo pustiti," je dejala Šilihova.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 18:40 23.junij 2016.

    Upajmo, da jim uspe in da bo končno nekdo za to odgovarjal.Ko bi se te barabe vsaj opravičile.

  • nergač 13:05 23.junij 2016.

    To slovensko sodstvo je ena največjih sramot nove slovenske države. Tukaj najdeš toliko smradu, kot ga še pri bančnikih težko. No tam morda tudi, sicer pa tako delujejo povezani, drugače ne bi mogli tega naroda tako izdatno pokrast še za ...prikaži veča nekaj generacij vnaprej.