Slovenija
60 ogledov

Začetek sanacije podrtega pomola v Portorožu

Pogreznjen pomol Boštjan Benedičič
V ponedeljek bodo v Portorožu začeli s sanacijo pomola, ki se je 1. januarja letos ugreznil pod množico obiskovalcev. Kako bo z nosilnostjo?

Pomol na osrednji portoroški plaž se je med tradicionalnimi novoletnimi skoki v morje pod težo množice obiskovalcev ugreznil, nakar so ga v javnem podjetju Okolje Piran začasno zaprli in zavarovali. Bolj kot število udeležencev skokov je bilo problematično veliko število obiskovalcev - po ocenah je bilo teh okoli 5000 -, ki so se drenjali na obali in tudi na pomolu, da bi bolje videli dogajanje.

V tem času so zbrali dodatne informacije o dogodku, strokovnjaki pa so preverili, za koliko so se stebri pomola ugreznili in zakaj ter njihovo stabilnost in nosilnost, pojasnjuje direktor Okolja Piran Alen Radojkovič.

Najprej bodo umaknili lesene deske z zgornjega dela pomola, nato bo sledila sanacija nosilnih stebrov in njihova nadgradnja, preden bodo leseno konstrukcijo postavili nazaj na svoje mesto. Pomole bodo opremili tudi z opozorilnimi tablami z informacijo o nosilnosti vsakega pomola, kar jim bo prišlo prav zlasti ob večjih prireditvah.

"Ob normalni kopalni sezoni to ni potrebno, ker tja gor ne gre toliko ljudi naenkrat," je navedel Radojkovič. Kot je dodal, bodo morala ob posebnih prireditvah veljati tudi jasna pravila, pri čemer bo treba paziti na omejitve glede nosilnosti, ki so specifične za vsak pomol.

Sanacija bo trajala predvidoma mesec dni, pri čemer so izbrali čas "mrtve sezone", ko ni nekih dogodkov, sicer pa naj bi bilo vse rešeno do velike noči. Vrednost del je ocenjena na 35.000 do 36.000 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:32 09.marec 2017.

    Opozorilne table bodo samo spremenile da krivec ne bo prireditelj / graditelj / vzdrževalec pomola ampak vsak posameznik sam. Prelaganje odgovornosti pa nič drugega.

  • erikkk 09:36 09.marec 2017.

    ja kaj pa ... v naši državi so še priseski zraven ki radi služijo na takih zadevah

  • Žurnalček 19:16 06.marec 2017.

    En varnostnik , ki bi moral biti , pa ga ni bilo , bi za 100€ preprečil škodo v omenjeni višini ! Če boste pa pilote nadgradili , jih znajo pa valovi od spodaj navzgor odbiti ! Potrebno je zamenjati ...prikaži več vse ugreznjene pilote , ne pa jih štukati !