Slovenija
207 ogledov

Zadeva zoper Boška Šrota in Pivovarno Laško končana

Boško Šrot Anže Petkovšek
Po desetih letih je ljubljansko okrožno sodišče ustavilo preiskavo zoper več fizičnih oseb in pravnih oseb. Sumili so jih kaznivih dejanj goljufije in sostorilstva.

Pivovarna Laško, ki je bila med obdolženci kaznivih dejanj, je danes sporočila, da je ljubljansko okrožno sodišče ustavilo preiskavo zoper štiri obdolžene osebe, med njimi nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, ki so jim očitali goljufijo pri nakupu delnic Mercatorja, in dve pravni osebi, med njimi tudi pivovarno, zaradi odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja.

Sklep sodišča sicer še ni pravnomočen. Na pojasnila sodišča, zakaj so preiskavo prekinili oziroma ali je zadeva po desetih letih zastarala, še čakamo.

Šrot in Bavčar naj bi kupovala pod ceno

Kaznivo dejanje naj bi leta 2005 v imenu Pivovarne Laško storil Šrot, ki je za Laško kupil 440.891 delnic Mercatorja oziroma 13,74-odstotni delež trgovca od paradržavnega sklada Slovenska odškodninska družba (SOD), po nižji ceni od tiste, ki bi jo Sod najverjetneje lahko iztržili. Sod je takrat vodil Marko Pogačnik.

Prodaja je potekala brez razpisa in so jo nadzorniki potrdili naknadno. Specializirano tožilstvo je tako Pivovarni Laško očitalo, da naj bi odtlej razpolagalo s protipravno premoženjsko koristjo najmanj v višini 1.984.009.500,00 tedanjih slovenskih tolarjev oziroma več kot osem milijonov evrov.

V istem času je Kapitalska družba (KAD) svoj 16,33-odstotni delež v Mercatorju na podoben način prodala Istrabenzu, ki ga je takrat vodil Igor Bavčar. Cena je bila 158 evrov na delnico in čeprav sta sklada deleže prodajala istočasno, jih nista prodajala skupaj in tako poskušala iztržiti višje cene.

Preiskava stekla šele po sedmih letih

Preiskava prodaje obeh deležev v Mercatorju je stekla šele sedem let po prodaji. Preiskovalna sodnica je najprej zahtevo za preiskavo 2007 zavrnila, višje sodišče pa je nato ugodilo pritožbi in februarja 2012 uvedlo preiskavo zaradi domnevnega oškodovanja državnega premoženja pri prodaji Mercatorja. Po informacijah STA do koncu preiskave marca 2013 spis vrnili specializiranemu tožilstvu, da sprejme odločitev o morebitni vložitvi obtožbe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • stanekos 06:47 01.september 2015.

    točno tako. Politične, finančnevin druge elite so nas okradli do kosti, dostojanstva, prihodnosti. Ampakbne. Slovencelj bo še vedno največjega demona vidil v beguncih.

  • dragec 19:04 31.avgust 2015.

    ne bodi tako črnogled

  • maresem 18:54 31.avgust 2015.

    Itak vsi vemo, da je SLO ena propadla, gnila in skorumpirana država v katero verjame vedno manj Slovencev.