Šport
36 ogledov

Zadnje slovo od Julesa Bianchija

Jules Bianchi, pogreb
1/16
EPA
Številni vozniki formule ena so se v katedrali Sainte-Reparate v Nici še zadnjič poslovili od Francoza Julesa Bianchija, ki je preminil v noči na soboto, devet mesecev po tragični nesreči na veliki nagradi Japonske.

Krsto, na kateri je bila položena čelada, so v katedralo prinesli mladi vozniki, ki jih je duhovnik Sylvain Brison opisal kot "dirkaške brate" Jukesa Bianchija. Štirikratni svetovni prvak Nemec Sebastian Vettel in Romain Grosjean sta bila med tistimi, ki so krsto prinesli po obredu iz katedrale, medtem so v ozadju tiho zveneli zvoki pesmi "Hotel California".

Poleg družine Bianchija in aktualnega prvaka Lewisa Hamiltona so bili med drugimi prisotni tudi Nemec Nico Rosberg, trikratni svetovni prvak Francoz Alain Prost, predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze Jean Todt in francoski minister za šport Thierry Braillard.

"Julesova smrt je globoko nepravična ... Bil je srečen, ker je svoje sanje tudi uresničil. Formula 1 je bila njegovo življenje, njegovo uresničenje. Bil je prvak z redkim talentom, bil pa je tudi mlad mož, ki je bil visoko v svoji ponižnosti," je med obredom povedal duhovnik Brison.

Petindvajsetletni Bianchi je bil devet mesecev na zdravljenju v Nici, a so bile hude možganske poškodbe na koncu usodne. Poškodoval se je ob trku v vozilo, ki je odstranjevalo dirkalnik Adriana Sutila 5. oktobra v Suzuki. Za Marussio je dirkal od leta 2013 in osvojil dve točki svetovnega prvenstva. Je prvi dirkač formule 1, ki je umrl na dirkah formule 1 po legendarnem Brazilcu Ayrtonu Senni. Ta je preminil leta 1994 v San Marinu, le dan za Avstrijcem Rolandom Ratzenbergerjem.

Bianchi je imel dirkaške gene, saj je bil njegov oče Philippe specialist za gokart, njegov stric Lucien pa je tekmoval na 17 tekmah za veliko nagrado, preden je preminil v nesreči leta 1969, ko je imel 34 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.