Slovenija
21 ogledov

Soglasni, a vsi nezadovoljni

Zaslišanje Andreja Vizjaka Boštjan Tacol
Reforma trga dela. Stališča po pol leta pogajanj v zadnjem hipu usklajena. Poslanci o njej odločajo v četrtek.

“Z izkupičkom nismo zadovoljni, nobena stran ni, saj smo vsi pričakovali več,” zaključek pogajanj o reformi trga dela ocenjuje Igor Antauer iz Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. Delovna zakonodaja bo šla v četrtek v drugo branje usklajena v vseh večjih vprašanjih.

Zapleti glede odpuščanja

Danes so delodajalci in sindikati pristali na kompromisni predlog, po katerem se odpovedni roki iz 120 dni zmanjšujejo na največ 80 dni. Delodajalci so sicer želeli 60-dnevni rok, sindikati pa 90-dnevnega. Konfederacija sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Branimirja Štruklja je zahtevala, naj roki ostanejo nespremenjeni, razen če ne dobijo zagotovil, da v javnem sektorju ne bo prišlo do odpuščanj. “Dobili smo ustrezna zagotovila, prav tako se nadomestilo za brezposelnost ne bo spustila pod nivo stavkovnega sporazuma,” pojasnjuje Štrukelj. Nadomestilo bo prve tri mesece 80-odstotno, medtem ko bodo odpuščeni naslednjih devet mesecev prejemali 60 odstotkov plače.

Minister za delo Andrej Vizjak meni, da je reforma “uravnotežen kompromis med številnimi interesi,” saj naj bi po eni strani zmanjševala segmentacijo trga dela, ki so jo zahtevali sindikati, ter omogočala večjo prožnost delovne sile, ki jo želijo delodajalci. “Preprečili smo nore ideje vlade, ki je želela enotno pogodbo, in delodajalcev, ki so hoteli neplačan odmor za malico,” meni Štrukelj in dodaja, da bo reforma v prihodnje preprečila še večje posege v pravice delavcev. “Bojim se, da bo zakonodaja na tem področju za nekaj let zaprta, da ne bo povečala zaposlenosti in konkurenčnosti,” pa je prepričan Antauer. Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole meni, da svojih ciljev niso dosegli. “Vseeno so rešitve boljše od obstoječe zakonodaje. Tripartitna srečanja se bodo glede določenih točk nadaljevala v naslednjem letu, saj zakon zdaj to omogoča,” še zaključuje.

Komentarjev 14
  • privat 07:34 04.marec 2013.

    Vsekakor se strinjam..država bi morala prevzeti bremena bolnišk,invalidnine,sociale itd...samo to naši ne razumejo..firme ne sme boleti ,če delovec odide na bolniško,ker to povzroča razdor med odnosi delavec - delodejalec.

  • privat 15:26 27.februar 2013.

    kako je to soglasje ,če se noben mali človek ne strinja z pogoji današnjih pravic ljudi..??

  • Ana Češarek 09:29 27.februar 2013.

    Sploh niso naredili analizo koliko novih delovnih mest bo prinesla reforma trga dela. Važno je da se reforma sprejme po direktivah EU. Kdaj bomo enkrat rekli NE EU, in začeli delati v dobrobit Slovenije. Vlada JJ je v enem letu ...prikaži več kar nekaj prepotovala, ni pripeljala v SLO nobenih investicij. V enem letu se nič drugega ni govorilo kot o spremembi Zakonodaje in sprejemanju reform. Dela ni in razpisov za nova delovna mesta ni. Zapirajo se podjetja odpirajo se trgovski centri.