Šport > Moto športi
97 ogledov

Žagar po 11 letih spregovoril v Krškem

Matej Žagar EPA
Za najboljšimi speedwayisti na svetu je prva od 12 postaj sezone 2017. Krško je drugič zaporedoma gostilo uvodno dirko sezone, tokrat je domače prizorišče precej boljše volje kot v zadnjih letih zapuščal tudi Matej žagar s sedmim mestom in desetimi točkami za SP.

Najboljši slovenski dirkač je namreč po letu 2005, ko je bil v Krškem tretji, dolgo časa čakal na novo dobro uvrstitev. Nekaj zadnjih sezon mu je prineslo razočaranja, celo tako velika, da se je marsikdaj takoj po dirki na hitro umaknil s prizorišča.

V soboto je v Krškem ostal do konca, spremljal finalne obračune in zmago Slovaka Martina Vaculika, sam pa je bil z doseženim tudi zadovoljen in vesel, da Krško tokrat ni bilo zgolj postaja na poti, ki jo mora prečrtati in hiteti naprej.

"Odkrito povedano, v Krško sem šel le 'gremo odpeljat, pa čim prej naprej'. Po enajstih letih se zdaj z vami pogovarjam po dirki in jo komentiram, prej tega nisem bil sposoben," je po koncu dirke v boksih v pogovoru s sedmo silo odkrito dejal najboljši slovenski dirkač.

Prav veliko počitka po slovenski postaji za SP sicer ni imel, saj je že danes zjutraj odpotoval na preizkušnjo poljskega prvenstva; tam se je dogajanje zaradi vremenskih nevšečnosti začelo z zamudo, zato so imeli vsi dirkači v zadnjem času malo nastopov, Žagar je bil brez dirk 14 dni.

"Zdaj je bilo kar dolgočasno obdobje, dva tedna nisem imel nobene dirke. V Lendavi so mi omogočili dva dni treninga. A dirka je le dirka. Upam, da bo šlo tako naprej. Hiter sem bil že celo dirko, v tisti vožnji, ki sem jo dobil, se je pokazalo, koliko imam hitrosti. Lepo je, da imaš pod ritjo dober motor in da konkurenti vidijo, da imaš ti najboljši motor. Na naslednje dirke grem to ubranit in po čim boljše uvrstitve," je dogajanje ocenil Žagar in se zahvalil tudi številnim navijačem, ki so ga dobro spodbujali.

Razmere v Krškem so bile sicer težke, proga je bila po petkovem dežju razmočena in zahtevna, slovenski adut pa je imel precej smole z žrebom, ki mu je namenil večino startov v rednem delu dirke z manj ugodnih zunanjih mest. S teh startov je iztržil največ, kar je lahko, se prebil v polfinale, kjer pa je bil nato, kljub še enemu startu z zunanjih položajev, zelo blizu finalu.

"Proga mi je pomagala, bila je težka. Veliko dirkačev se je je balo, jaz pa sem na takšnih progah kot riba v vodi. Starte sem imel s slabših mest, štirikrat z zunanjih, trikrat v rednem delu in v polfinalu. To sem danes lahko naredil, več ni šlo. A v polfinalu bi prehitel Doyla, če bi bilo še pol kroga več. A tako pač je, v speedwayu so pač štirje krogi," je o razpletu zanj zadnje vožnje dejal Žagar.

"Počutil sem se močnega že od začetka, od konca lanske sezone nisem spreminjal ničesar in upam, da se bo ta 'roller coaster' vrtel dobro ali pa še bolje do konca oktobra," je razmišljanje o prvi postaji sezone 2017 sklenil Žagar.

Na vrhu je za manjše presenečenje poskrbel Slovak Vaculik; zadnja tri leta ga ni bilo v družbi najboljših na svetu, a se je v soboto v Krškem vrnil z lepo predstavo in premagal Šveda Fredrika Lindgrena in Poljaka Patryka Dudeka. Vsi trije so si letošnji nastop v konkurenci 15 najboljših zagotovili z lanskimi uspešnimi kvalifikacijami. "Vesel sem, presrečen. Hvala moji ekipi in družini, ki me vedno podpira. A zmaga ni presenečenje, trdo sem delal in zdaj so se vsi koščki sestavili," je bil po zmagi zadovoljen najboljši slovaški dirkač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.