Šport
75 ogledov

Žagar v avstralskem kombinezonu

Matej Žagar EPA
Predzadnja dirka letošnje sezone serije Grand Prix bo v poljskem Torunu v soboto tudi zadnja evropska, saj speedwayistom nato ostaja le še sklepna preizkušnja v avstralskem Melbournu 24. oktobra.

Slovenski adut Matej Žagar se po slabši predstavi na VN Stockholma tokrat na Poljskem nadeja, da bo točkovni izkupiček boljši. Trenutno je slovenski prvak na petem mestu v skupnem seštevku SP in še vedno z možnostmi za osvojitev medalje.

V Torunu pa se bo vse vrtelo okrog lanskega prvaka Američana Grega Hancocka in Britanca Taia Woffindna. Slednji tudi ob dveh morebitnih Hancockovih maksimumih, dvakratni osvojitvi 21 točk, potrebuje le 18 točk za zagotovitev naslova najboljšega na svetu, že drugega v karieri. Ob izvrstnem Woffindnovem povprečju (14,3 točke na dirko v desetih preizkušnjah) pa le malokdo kot možnega svetovnega prvaka vidi kalifornijskega veterana.

Žagarju dirkanje v Torunu na dirkah najvišje ravni še nikoli ni prineslo bogate zaloge točk, a 32-letni član AMTK Ljubljana meni, da bi lahko bilo tokrat drugače. "Ta oval ima nešteto možnih voznih linij, a če nimaš hitrega motorja, ti to ne pomaga. Tokrat prihajam sem s povsem drugačnimi agregati kot minule sezone in nadejam se, da bomo našli prave nastavitve in bom tako lahko dejansko prvič tukaj dirkal, kot se spodobi, in ne le branil morebitne prednosti, dobljene v prvem zavoju," je svoj pogled na Torun predstavil Žagar.

Posebnost te dirke bodo tudi kombinezoni, ki jih bodo nosili vozniki. Vsi so kupili replike kombinezona Avstralca Darcya Warda, ki se je hudo poškodoval po padcu pred šestimi tedni. Nanje so dodali svoje sponzorje, prav poseben pa bo Žagarjev kombinezon. Kot vsi ostali vozniki je kupnino za kombinezon tudi on namenil v sklad za pomoč pri rehabilitaciji Warda, a meni, da Ward ni edini od športnih kolegov, ki se bori s posledicami poškodbe. Zato je polovico svojega kombinezona namenil še enemu "kenguruju", legendi speedwaya Leighu Adamsu, ki se je ob dirkanju z motorjem poškodoval sicer po koncu svoje kariere.

"Verjetno pa bom tudi edini, ki po dirki svojega kombinezona ne bom namenil v dodatno licitacijo, ponovno za stroške zdravljenja Warda. Moj kombinezon bodo zato dražili v dobro Maksu Gregoriču, kolegu iz ljubljanskega kluba, ki se je poškodoval prav na dan moje zmage v Gorzowu," še dodaja Žagar.

Žagarja do tretjega mesta v SP, ki ga zaseda Danec Nicki Pedersen, loči 12 točk. Žreb mu je tokrat namenil stezno številko 13, kar pomeni, da bo dvakrat startal iz povsem notranjega položaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.