Svet
15 ogledov

Zagnali reaktor v Jongbjonu

Eden izmed redkih posnetkov jedrske elektrarne v Jongbjonu, ki bo obratovanje ko Žurnal24 main
Severna Koreja je očitno znova zagnala jedrski reaktor v Jongbjonu, v katerem lahko pridobiva plutonij za izdelavo orožja, so danes sporočili z ameriško-korejskega inštituta na univerzi Johns Hopkins v Washingtonu.

Kot so sporočili, je na satelitskih posnetkih z 31. avgusta videti bel dim ali paro, ki se vije iz zgradbe poleg reaktorja za pridobivanje plutonija v Jongbjonu. To pomeni, da se reaktor uporablja za pogon parnih turbin, pojasnjujejo.

V reaktorju lahko proizvedejo šest kilogramov plutonija na leto, ki bi ga Pjongjang lahko uporabil za postopno povečanje svojih zalog jedrskega orožja, pišeta raziskovalca Nick Hansen in Jeffrey Lewis na blogu inštituta 38 North.

Severna Koreja je aprila napovedala, da bo znova zagnala reaktor v Jongbjonu, da bi "povečala jedrske oborožene sile tako v kakovosti kot količini".

Reaktor zaprli 2007

Pjongjang je reaktor, ki stoji 90 kilometrov severno od prestolnice, zaprl leta 2007 v skladu z dogovorom o jedrski razorožitvi v zameno za pomoč. Naslednje leto je režim porušil hladilni stolp v obratu.

V Jongbjonu je bil po mnenju analitikov proizveden plutonij, ki ga je režim uporabil pri prvih dveh jedrskih poskusih leta 2006 in 2009. Pri tretjem poskusu februarja letos naj bi po mnenju nekaterih strokovnjakov uporabili uran.

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 18:21 12.september 2013.

    ima ludih i posle rata ... zgleda da mladi razvajenec ni še nikoli dobil kake Prave Lekcije !!!