Zdravje > Aktualno
142 ogledov

Zagotovo delate to napako

umivanje zob Profimedias
Zobe si umivamo vsaj dvakrat dnevno. Po umivanju zob pa skoraj vsi naredimo isto napako ...

“Zobe umivamo vsaj dvakrat dnevno. Pri umivanju ne hitimo, povprečno dosledno umivanje traja vsaj dve minuti,” svetuje Martin Ranfl, dr. dent. med. in specializant javnega zdravja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Dodaja, naj si po umivanju zob ne izpiramo zobne paste z vodo, kot to počne večina izmed nas. Ob koncu ščetkanja le izpljunemo višek paste.

Ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki ga obeležujemo v soboto, so na NIJZ izdali brošuro s kratkimi in koristnimi nasveti za zdravje ustne votline. Opozarjajo tudi na bolezenska stanja v ustni votlini, ki v določenem življenjskem obdobju prizadenejo skoraj vsakega izmed nas. Med najbolj razširjenimi boleznimi sta karies in parodontalna bolezen, zaradi hudih negativnih posledic pa so pomembna tudi rakasta obolenja v ustni votlini.

Pomembno pri čiščenju zob

Martin Ranfl opozarja, da moramo pri umivanju zob uporabljati pravilne pripomočke, zobna pasta mora vsebovati fluoride, zobna ščetka pa mora biti mehka. Uporabljamo tudi zobno nitko ali medzobno krtačko.

“Po umivanju zob se izogibamo spiranju z vodo in samo izpljunemo višek paste,” pravi. Opozarja, da moramo skrbeti za higieno zobne ščetke, ki jo vedno operemo in hranimo v navpičnem položaju. Brošuro najdete tukaj.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • abyx 13:45 20.marec 2016.

    praktično vsi to počnemo, ker so nas tako naučili... Koristnost fluorida pa je vprašljiva.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:17 19.marec 2016.

    " Dodaja, naj si po umivanju zob ne izpiramo zobne paste z vodo"Nisem vedel da to sploh kdorkoli počne.