Svet > Hrvaška
594 ogledov

Zagreb in vse kar o njem še niste vedeli

Baltazar Youtube
Ste vedeli, da Zagreb še vedno ni milijonsko mesto?
Zagreb ni milijonska prestolnica. Po popisu iz leta 2011 ima 790.017 prebivalcev, od tega 369.339 moških in 420.678 žensk. Večina prebivalcev, dobrih sedemdeset tisoč, jih živi v naselju Sesvete, so zapisali na portalu punkufer.hr, kjer nam predstavljajo nekaj znamenitosti svojega mesta.
 

Baltazar kot simbol mesta

Za malo nostalgije bomo začeli z Baltazarjem, ki je še vedno nekakšen neuradni simbol Zagreba. Gre za najbolj znan projekt tamkajšnje šole animiranega filma, najbolj priljubljeno jugoslovansko animirano serijo, ki so jo posneli v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. 

Profesorja Baltazarja so predvajali tudi v zahodni Evropi, Ameriki in Avstraliji. Še zlasti priljubljen pa je bil v Skandinaviji, zato so Zagrebčani nanj upravičeno ponosni.

Simpatični in raztreseni znanstvenik z ogromno domišljije in pozitivne energije rešuje težave prebivalcev Baltazargrada s pomočjo kompliciranega stroja.

Najkrajša vzpenjača na svetu

Vzpenjača Zagreb | Avtor: Youtub Youtub

Zagreb ima najkrajšo vzpenjačo na svetu namenjeno za javni promet. Proga , ki povezuje Spodnji in Gornji grad, je dolga 66 metrov, vožnja z njo pa traja 64 sekund.

Zagreb  | Avtor: Profi Profi
Prvo hrvaško opero je napisal Vatroslav Lisinski. "Ljubezen in hudobija" je nastala leta 1845. Prva izvedba leta 1846 je požela velik uspeh.

Sicer je najbolj  obiskana turistična znamenitost Zagreba osrednji trga Bana Josipa Jelačića, kjer je vsak drugi sprehajalec turist, medtem ko mestno pokopališče Mirogoj obišče petnajst odstotkov obiskovalcev hrvaške prestolnice.

Zagreb | Avtor: Profimedias Profimedias

 

Jagerhorn je najstarejši hotel v Zagrebu. Odprli so ga leta 1827 in se nahaja v samem središču Zagreba. 

Zagreb | Avtor: Profimedias Profimedias
Purgerski slovar pa je očarljiva mešanica turških besed, germanizmov in anglizmov, kar se najbolj odraža v zagrebški kulinariki. Tako zagrebčani živila "abšmalcajo" (kuhamo in nato prepražimo na drobtinah), priljubljena juha je "ajgemahtec" (obara z zelenjavo) in "ajnpren" (prežganje). V flajšmašinah meljejo meso iz katerega nastanejo faširanci, navaja hrvaški portal punkufer.hr.
 

Točka za srečanje

Tako kot v Ljubljani pred Namo, se Zagrebčani za zmenek dogovorijo pod uro na glavnem mestnem trgu.
Zagreb | Avtor: Profimedias Profimedias
 
Sicer pa vse mestne ure popravlja legendarna urarska delavnica Lebarovič iz Maksimirja, ki to počne že šest generacij. Prve mestne ure so pripeljali iz Avstrije, pozneje pa so jih začeli izdelovati sami, tako da so bile podobne uram, ki jih je v tistem času imel Dunaj.

 

 
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.