Slovenija
22 ogledov

Zagreb zahteva takojšnjo odstranitev žice ob meji

Postavljanje ograje na meji s Hrvaško EPA
Zagreb z novo že četrto diplomatsko noto zahteva takojšnjo odstranitev žičnate ograje ob meji.

Hrvaško zunanje ministrstvo je slovenskim diplomatom v Zagrebu predalo noto, v kateri protestira in izraža resno zaskrbljenost zaradi nadaljnjega postavljanja bodeče žice na območju, ki pripada Republiki Hrvaški.

Kot piše v sporočilu za javnost, ki ga je hrvaško ministrstvo popoldne objavilo na svoji spletni strani, se zahteva po takojšnji odstranitvi žičnate ograje nanaša predvsem na območje reke Sotle, ki je po mnenju Zagreba pripada hrvaškim katastrskim občinam Novi Dvor Klanječki, Miljana in Klanjec. 

Postavljanje ograje na meji s Hrvaško | Avtor: EPA EPA
Hrvaški diplomati v četrti noti zapored ocenjujejo, da so poteze Slovenije v popolnem nasprotju z izjavami njenega državnega vrha koncem novembra. "Takrat je bilo rečeno, da Slovenija ne bo nadaljevala z postavljanje žice, na območjih, ki bi se lahko izkazala za sporna pri določanju meje,  ter da bo na teh območjih uveljavila nekatere druge ukrepe za nadzor meje,"  sporočajo iz Zagreba in ob tem zavračajo navedbe slovenskih iz diplomatskih not, da je postavitev bodeče žice le začasen ukrep, ki nima namena prejudicirati meje niti zaostriti spora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8