Šport
91 ogledov

Zahović: "Astana ima vse, le rezultati manjkajo"

Nogometaši Maribora Gregor Katič
Pred uradnim pričetkom nove sezone, slovenskim superpokalom, so vijoličasti na novinarski konferenci strnili pričakovanja tudi pred evropsko tekmo z Astano.

Nogometaši Maribora se intenzivno pripravljajo na novo sezono, kjer bodo branili naslov državnih prvakov, na evropski sceni pa bodo skušali potrditi dobre rezultate iz zadnjih štirih sezon, ko so trikrat igrali v Ligi Evropa, lani pa v prestižni Ligi prvakov. Sloveniji so na klubski lestvici dvignili rating, v mestu ob Dravi pa z vsakoletnim jesenskim nogometnim spektaklom sprožili nogometno evforijo. Javnost tudi letos pričakuje veliko.

Že v nedeljo je na Bonifiki na sporedu tekma superpokala z FC Koprom. Ta bo pokazatelj trenutne pripravljenosti državnih prvakov, ki jih že 14. julija v Ljudskem vrtu čaka prva tekma drugega kroga kvalifikacij za Ligo prvakov, ko se bodo pomerili s kazahstanskim prvakom Astano"Priprave potekajo po načrtu, le Arghus in Sallalich imata težave s poškodbami. Fantje so ambiciozni, delovni in maksimalno pripravljeni na vse napore. Upam, da se bosta Arghus in Sallalich čim prej vključila v delo," je na današnji tiskovni konferenci povedal trener Ante Šimundža.

Mariborčani se nahajajo v sklepni fazi priprav, vmes so doživeli dva neugodna poraza s Sturmom (2:5) in romunsko Astro (0:3), a se hitro pobrali z zmagama nad slovaškim Ružomberokom (2:0) in srbskim Radom (4:1). "Takrat je bila krivulja obremenitve na visoki stopnji. Nismo bili sproščeni," razlaga Šimundža, ki je pohvalil hitro reakcijo igralcev z zmagama na preostalih dveh tekmah. V tem pripravljalnem obdobju so vključili nove metode meritev pripravljenosti. "Imamo najsodobnejše naprave za meritev srčnega utripa, z GPS sledilcem pa dobivamo vse informacije o igralcu. Te so za strokovni štab izjemnega pomena," pravi Marko Borko, ki skrbi za kondicijsko pripravo.

Prestopni rok je bil za vijoličaste dokaj miren, jedro moštva tvorijo igralci, ki so prejšnjo sezono nosili glavno breme. Novinec v obrambni vrsti je Abel Gigli, ki je v sezoni 2013/2014 kot posojen igralec Parme igral za Gorico"V obrambi smo bili prisiljeni poiskati rešitve. Je igralec, ki pozna slovensko sceno, pokazal je kvaliteto, povečal bo konkurenco in zapolnil trenutno vrzel. Verjamem, da se bo hitro vključil," je povedal športni direktor Zlatko Zahović. Dejal je še, da so se v mladinskih selekcijah okrepili s petimi talentiranimi slovenskimi nogometaši. "Mladinski pogon je za nas izjemno pomemben," je nadaljeval še vedno najboljši strelec slovenske nogometne reprezentance. 

V taboru Maribora priznavajo, da jim je žreb drugega kroga kvalifikacij za Ligo prvakov namenil izjemno zahtevnega tekmeca iz dežele, ki v zadnjem obdobju veliko vlaga v nogomet. "Imajo vse, le rezultati manjkajo. Njihov proračun je izjemno visok, izgradnja stadiona je stala kar 185 milijonov dolarjev," trdi Zahović.

Šimundža je povedal, da so zbrali prve informacije o Astani, a da bodo o Kazahstancih govorili šele po nedeljski tekmi s Koprom. V Kazahstan sta se podala pomočnik trenerja Sašo Gajser in strokovni sodelavec Miran Pavlin, ki si jutri bosta ogledala tekmo v Astane v tamkajšnjem prvenstvu. Astana je trenutno tretja. "Nič ne bo prepuščeno naključju, igralci bodo, tako kot do zdaj, dobili vse informacije," je prepričan Zahović.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.