Slovenija
34 ogledov

Po našem poizvedovanju ustavili prirejen razpis

Kabli Shutterstock
Včeraj smo dobili informacijo, da je skladov razpis pisan na kožo zdajšnjemu dobavitelju. Poslali smo jim vprašanja, danes so postopek javnega naročila ustavili.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov (SKZG) je potencialnim ponudnikom za prijavo na razpis za prenovo njihovega sistema informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT) - po naših informacijah je težak okoli 130 tisoč evrov - dal vsega sedem dni časa. Potem, ko smo jim včeraj poslali vprašanja o nenavadnih zahtevah, ki so zapisana v razpisu, so najprej za osem dni podaljšali rok za oddajo ponudb, danes pa postopek javnega naročila ustavili. "Naročilo bo verjetno ponovno objavljeno," so zapisali, niso pa pojasnili razlogov za takšno odločitev. 

"Zahtevam ustreza le ena naprava"

Ponudniki, ki so želeli konkurirati na razpisu, so v vprašanjih, ki so jih zastavili SKZG, dali jasno vedeti, da njihovim zahtevam po strežnikih ustreza le ena naprava - Dell R520, tudi certifikacijo lahko po njihovem izpolni samo en zastopnik družbe Dell. 

SKZG jim odgovarja: "Ponudnik lahko ponudi tudi ekvivalentno opremo in podporo drugega proizvajalca, a mora ponudba zagotoviti vse potrebne kapacitete, kot so navedene." Naši viri pa pojasnjujejo, da lahko naročnik te ponudnike kadarkoli izloči iz postopka, ker ne izpolnjujejo natančno določenih zahtev razpisa, teh pa SKZG iz dokumentacije ni umaknil. 

Trenutni dobavitelj sklada je zastopnik družbe Dell

Na SKZG so bili z odgovori na naša vprašanja zelo skopi, niso želeli povedati katero podjetje trenutno vzdržuje njihov IKT sistem. Smo pa se dokopali do podatka, da zanj skrbi ljubljansko podjetje FMC, ki v Sloveniji zastopa prav družbo Dell.

"Družba FMC je bila ustanovljena leta 1998 na pobudo takrat največjega partnerja in dobavitelja Dell. Prodaja Dellovih produktov je skozi vsa leta uspešnega poslovanja predstavljala največji delež v strukturi realizacije," so pri FMC zapisali v letnem poročilu za leto 2012.

Na SKZG so povedali še, da je bilo danes razveljavljeno javno naročilo le ponovitev identičnega razpisa, ki je bil objavljeno že v začetku julija. 

Komentarjev 3
  • marta.brumen 13:28 24.september 2014.

    Kaj bi prijava "organom" spremenila?Imajo gor že nov razpis... Tako se to dela... Ponovitve razpisov niso nič novega... Do takrat ko se ne izbere "pravi" izvajalec.Smeh na kvadrat je ta ljuba Slovenija

  • sweetdogs 11:57 24.september 2014.

    Prijava na KPK, policijo, tožilstvo?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:23 24.september 2014.

    Na skladu je tud še kak drug razpis prirejen. se jih kr nekaj najde. Ni neka huda skrivnost da je v večino IT razpisov dobilo eno podjetje.