Šport > Nogomet
57 ogledov

Zajc odločil v Celju, Tavares v Kopru

Miha Zajc NK Olimpija Ljubljana SPS/NK Olimpija Ljubljana
V 10. kolu je vodilna Olimpija zmagala na gostovanju v Celju. Do treh točk tudi Domžale in Krško, v večerni tekmi pa tudi Maribor.

Mariborčani imajo po uspehu v Kopru enako število zmag v medsebojnih tekmah na Bonifiki kot Koprčani, ki so sploh prvič v tej sezoni izgubili na domačih tleh. Oboji imajo zdaj po 14 zmag. Zadnjo je Štajercem priigral izkušeni Marcos Tavares, ki je odločilni zadetek dosegel v 62. minuti. Mariborčani so se s šesto zmago prebili na drugo mesto na lestvici, Koprčani so s tekmo manj na petem mestu.

Pred tekmo so se gledalci z minuto molka spomnili na preminulega nekdanjega dolgoletnega igralca in trenerja v koprskem klubu Jova Vidakovića. Uvodne minute so potekale v izenačenem nogometu na sredini igrišča z nekaj predložki proti obema goloma, toda oba vratarja, Vasja Simčič pri Kopru in Jasmin Handanović pri Mariboru, nista resneje posredovala.

Prvo nekoliko nevarnejšo akcijo so gledalci videli šele v 18. minuti, ko je po podaji Couragea Pekusona duhovito poskusil s peto In-Hyeok Park, a je njegov strel končal kakšen meter mimo mariborskih vrat. V 29. minuti je Ruben Belima pobegnil Eriku Janži, a je bil Handanović po močnem strelu koprskega nogometaša po tleh na mestu.

Vratar Maribora pa je bil nemočen že čez minuto. Ed Kevin Kokorović je podal z desne strani, najvišji v skoku v kazenskem prostoru gostov pa je bil domači kapetan Toni Datković. Ta je z glavo žogo preusmeril mimo Handanovića, ki je stekel v prazno. Do tedaj ne ravno prepričljivi Mariborčani so se tako po pol ure znašli v zaostanku in so bili prisiljeni zaigrati bolj aktivno proti koprskemu golu.

V enem nevarnejših napadov gostov so slednji v 37. minuti, po igri z roko Datkovića, burno zahtevali enajstmetrovko, a glavni sodnik tekme Matej Jug na belo točko ni pokazal. V zadnji minuti prvega polčasa pa je sledilo izenačenje. Matej Palčič je idealno podal z desne strani, Luka Zahović pa je atraktivno, v padcu z glavo, žogo poslal za Simčičev hrbet v gol za 1:1.

Prvi del drugega polčasa je pripadel Mariborčanom. Premoč so gostje kronali v 62. minuti. Aleks Pihler je na robu kazenskega prostora žogo kratko podal doTavaresa, ta pa je mojstrsko iz prve z diagonalnim strelom premagal Simčiča. Trener Kopra Milan Obradović je v 65. minuti v igro poslal debitanta, Hrvata Danijela Pranjića.

Koprčani so prvič konkretneje zapretili v 70. minuti, Parkov strel je končal za malo prek mariborskih vrat. Zadnje orožje koprskega trenerja je bil na tej tekmi veteran Zlatan Muslimović, ki je vstopil v 71. minuti in tako okrepil domači napad.

V 76. minuti so gosti po strelu Sintayehuja Sallalicha zadeli še tretjič, po dolgem posvetu Juga in pomočnika Mateja Žuniča pa je bil dosojen prepovedan položaj Dareta Vršiča. V 84. minuti je Pučko lepo podal do Muslimovića, njegov natančen poskus iz polobrata pa je fantastično obranil vratar gostov Handanović.

V 88. minuti je Handanović nekoliko nespretno boksal žogo izpred svojega gola do Parka, ki pa ponujenega darila ni izkoristil. V sodniškem dodatku je do polpriložnosti prišel še Milivoje Novaković, ki pa je streljal v zunanji del mreže.

Olimpija ostaja na vrhu

Okrepljena zasedba Celja, v katero se je ob trenerju Robertu Pevniku vrnil tudi napadalec Dalibor Volaš, je samozavestno po zmagah z Velenjčani in Domžalčani doma pričakala prvake iz Ljubljane, ki so imeli v uvodni tekmi sezone že nekaj težav s Celjani. Kljub temu so rumeni Stožice zapuščali brez točk, obračun je z mojstrskim prostim strelom odločil Etien Velikonja. Po slabi predstavi je bil razplet podoben tudi danes v Celju, kjer je Olimpija po zaslugi Mihe Zajca osvojila vse tri prvenstvene točke.

Uvod tekme je pripadel Ljubljančanom, ki so imeli več od igre in prva priložnost se je v šesti minuti ponudila Andražu Kirmu, ki pa je bil premalo nevaren, da bi premagal Matjaža Rozmana. Igra je v glavnem potekala med obema kazenskima prostoroma, ena od lepših priložnosti pa se je v 30. minuti ponudila Danijelu Miškiću, ki pa neoviran s kakšnih 13 metrov nekoliko na levi strani ni zadel domačih vrat. Nobena od obeh ekip pa ni pokazala prave želje in izrazite priložnosti, nekaj se jih je ekipama nakazalo ob napakah tekmecev, ni bilo.

Zaspan drugi del je ponudil s še slabšim nadaljevanjem in v prvi polovici nadaljevanja so blesteli le ljubljanski navijači, ki so preglasili celjske. Prvo resno akcijo pa je v 70. minuti z golom kronal Zajc, ki mu je Denis Klinar lepo podal z desnega roba kazenskega prostora, Zajc pa je z močnim strelom matiral Rozmana. To je dalo igri končno pravi zalet.

Dve minuti kasneje je na nasprotni strani neuspešno z glavo poskušal Volaš. Igra se je razživela in Ljubljančani bi po hitrem napadu Leona Benka v 73. minuti lahko povedli z 2:0. Pet minut kasneje bi lahko izenačil Lovre Čirjak, a je bil mladi Rok Vodišek na pravem mestu. V 86. minuti je bil blizu izenačenju Volaš, vnovič pa je bil uspešnejši 17-letni ljubljanski vratar. V sodniškem dodatku je bil blizu gola še enkrat Volaš, ki pa je bil v prepovedanem položaju, ljubljanska obramba pa je žogo izbila iz svojega gola.

Celje - Olimpija | Avtor: twitter NK Celje twitter NK Celje

Evrogol Dangubića za zmago v 87. minuti

Krčani so znova dokazali, da so Velenjčani njihove dobre stranke. V šestih nastopih proti njim še niso izgubili, tokrat so v končnici tekme prišli celo do zmage, tretje v tej sezoni, s katero so se na lestvici prebili pred današnjega tekmeca. Pri slednjem je za rekorden, 200. nastop v velenjskem dresu, poskrbel Damjan Trifković.

Prvi polčas ni navdušil ne domačih ne gostujočih navijačev, saj si ekipi z izjemo zaključka tega dela igre nista priigrali praktično nobene priložnosti. Enega bolj nevarnih strelov je v 37. minuti sprožil Rudarjev Mitja Lotrič, v 45. minuti pa je domače vsaj za trenutek na noge spravil Filip Dangubić, ki je prodrl v kazenski prostor, streljal malce z desne strani, a z diagonalnim strelom le za malce zgrešil cilj.

Tudi v uvodu drugega polčasa predstava v Krškem ni bila posebej razburljiva, pravih priložnosti praktično ni bilo. Eno lepših pa je v 70. minuti zapravilo Krško, sicer malce konkretnejše in nevarnejše od gostov, prek Dangubića, ki je bil nenatančen iz kazenskega prostora. Krčani pa so le povedli v 87. minuti, ko je z več kot 20 metrov z desne strani s strelom čez Mateja Radana v nasprotni kot zadel Dangubić.

Domžalam prepričljivo občinski derbi

Domžalčani so v prvoligaški konkurenci dobili še šestega od šestih obračunov z občinskimi tekmeci. Zmago so si varovanci Simon Rožmana zagotovili že v prvem polčasu, ko so dosegli tri zadetke. S peto zmago Domžale ostajajo v stiku z vrhom lestvice, medtem ko so Radomljani niz brez zmage v tej sezoni podaljšali že na deset tekem in so trdno na zadnjem mestu.

Domžalčani so v prvem polčasu hitro odločili zmagovalca. V prve pol ure so tekmecem iz soseščine, ki so bili v vlogi gostitelja, zabili tri zadetke. Začel je Marko Alvir v 13. minuti, ko je s sedmih metrov - po kombinaciji po kotu - premagal Aljaža Ivačiča. Na 2:0 je povišal Jure Matjašič šest minut pozneje, ko je prejel lepo podajo Lucasa Horvata in nato v dvoboju ena na ena ugnal radomeljskega čuvaja mreže. Deset minut zatem je Alvir dosegel še svoj drugi zadetek na tekmi, ko je najprej Luka Žinko z globinsko žogo v kazenskem prostoru našel Jana Repasa, ta pa je žogo namestil Alvirju, ki je iz bližine znova zatresel mrežo.

V drugem polčasu so najprej zagrozili gosti, ko je Repas v 49. minuti sprožil z 20 metrov, žoga pa je od vratnice zletela z igrišča. Devet minut pozneje je na drugi strani poskusil Robi Jakovljević z 18 metrov, a se je izkazal Dejan Milić. Ta je dobro posredoval tudi v 71. minuti po poskusu Kristijana Šipka z desetih metrov. Že dve minuti pred tem pa so Domžalčani prednost povišali že na 4:0, ko je Jure Balkovec izvedel prosti strel z desne strani, močno sprožil proti prvi vratnici, Ivačiču pa žoge ni uspelo ustaviti pred golovo črto.

V 77. minuti je bilo že 5:0, ko je Alvir z lepo podajo na desni strani kazenskega prostora našel Matijo Široka, ta je bil sam pred Ivačičem in ga premagal. Malce zatem je na drugi strani poskusil Šipek, a z roba kazenskega prostora meril malce mimo cilja, v 81. minuti pa je Alvir z 20 metrov še oplazil vratnico radomeljskih vrat.

Remi Aluminija in Gorice

Tekma v Kidričevem gledalcem ni ponudila posebnih užitkov, končala se je brez zadetkov, kar pa je vsaj v tolažbo domačim, ki so prekinili niz treh porazov. Kljub tej točki pa Aluminij ostaja na predzadnjem mestu.

Prvi polčas se je končal brez zadetkov, čeprav so gledalci videli nekaj strelov proti golu, prvega v četrti minuti, ko je Mihael Rebernik zgrešil cilj. Deset minut pozneje je na drugi strani zgrešil Miran Burgić, malce zatem pa je domači Josip Zeba prav tako meril mimo vrat. Do konca polčasa so poskusili še Jaka Kolenc pri gostih ter Denis Vezjak in Rebernik pri domačih, toda izid se ni spremenil.

Tudi v drugem polčasu si ekipi nista priigrali prave priložnosti, šele proti koncu tekme, ko so imeli Novogoričani več moči, je nevarneje poskusil Burgić, a brez uspeha, tako kot Rok Grudina malce zatem. Do konca so več poskušali gosti s Primorske, toda prišli so le do kazenskega prostora gostiteljev, kjer pa so jim ti praviloma preprečevali namere in odvzemali žoge. Niti prekinitve, Novogoričani so imeli nekaj možnosti, saj so prišli do podaj iz kota, gostom niso pomagale do želenih treh točk.

Prva liga TS, 10. kolo:

Aluminij : Gorica  0:0

Krško : Rudar  1:0 (0:0)
Dangubić 87.

Kalcer Radomlje : Domžale   0:5 (0:3)
Alvir 13., 29., Matjašič 20., Balkovec 68., Širok 77.

Celje : Olimpija  0:1 (0:0)
Zajc 70.

Luka Koper : Maribor  1:2 (1:1)
Datković 30.; Zahović 45., Tavares 62.

Lestvica:
1. Olimpija 22
2. Maribor 20
3. Domžale 17
4. Gorica 16 (-1)
5. Luka Koper 15 (-1)
6. Celje 13
7. Krško 12
8. Rudar 11
9. Aluminij 8
10. Radomlje 4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.