Slovenija
1037 ogledov

Zato 33-letni divjak, ki je policiste zrinil s ceste, ni v priporu

policijski avtomobil Drava PU Maribor
Divjal, policiste zrinil s ceste, jih počakal in z veliko hitrostjo zapeljal proti njim. Nato pa odkorakal domov.

Kako to, da je 33-letnik, ki je policiste s kombijem zrinil s ceste, ustavil, jih počakal in nato z veliko hitrostjo zapeljal proti njim, ni ostal v priporu. Da bi ga ustavili, je policist proti kombiju izstrelil celo šest nabojev

Policija je v sredo sporočila, da so ga izpustili iz pridržanja "saj je bilo ocenjeno, da ne obstaja ponovitvena nevarnost". Več bralcev je bilo nad tako odločitvijo ogorčenih. "A mi lahko nekdo pove, zakaj je morilec Tiča ostal v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti, ta objestnež pa ne. Ker meni je bolj logično, da lahko dejanje ponovi ta norec, kot morilec Tiča," je nekdo komentiral pod člankom.

Kdo je bil prepričan, da bo 33-letnik prihodnjič na znak policistov ustavil in ne bo z divjanjem ogrožal policistov in drugih udeležencev v prometu? 

Tožilec pripora sploh ni predlagal

Na okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu pravijo, da je preiskovalna sodnica prejela le obvestilo o sumu storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi po 299. členu kazenskega zakonika. "Pristojni organ v tej zadevi ni podal  predloga za odreditev pripora, zato preiskovalni sodnik o tem sploh ni odločal," so pojasnili. Preiskovalni sodnik namreč pripora ne sme odrediti po lastni presoji oziroma po uradni dolžnosti, ampak izključno, če ga pristojni državni tožilec predlaga. 

policija Drava | Avtor: PU Maribor PU Maribor

"Državni tožilec za storilca ni predlagal pripora, ker niso bili podani zakonski pogoji za njegovo odreditev, saj ni bilo izkazanega pripornega razloga ponovitvene nevarnosti pri tem storilcu," so nam odgovorili iz slovenjegraškega tožilstva. 

Pripor se lahko med drugim odredi tudi zaradi tako imenovane ponovitvene nevarnosti. V zakonu je zapisano, da se lahko pripor odredi "če teža, način storitve ali okoliščine, v katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno in njene osebne lastnosti, prejšnje življenje, okolje in razmere v katerih živi ali kakšne druge posebne okoliščine kažejo na nevarnost, da bo ponovila kaznivo dejanje, dokončala poskušeno kaznivo dejanje ali storila kaznivo dejanje, s katerim grozi"

Razširili preiskavo, zdaj je osumljen še nevarne vožnje

So nam pa na Policijski upravi Celje povedali, da je tožilstvo razširilo preiskavo.  "Dva dni smo objavljali pozive občanom, ki so dejanje videli ali bili tudi samo ogroženi, tako da smo uspeli zbrati dovolj dokazov in tožilstvo od danes preiskavo vodi tudi v smeri preiskave sumov storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje," nam je včeraj povedala Milena Trbulin s PU Celje. 

Za kaznivo dejanje nevarne vožnje je v primeru, kadar ima za posledico lahke poškodbe drugih udeležencev, je zagrožena kazen do dveh oziroma treh let zapora. 

policijski avtomobil Drava | Avtor: PU Maribor PU Maribor

Za preprečitev uradnega dejanja uradni osebi je, če pride do lahke telesne poškodbe uradne osebe, zagrožena kazen do petih let zapora. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • Igorgeus 19:56 11.julij 2017.

    Kaj ima sodstvo s tem, ce tozilec ni predlagal?

  • Igorgeus 19:56 11.julij 2017.

    Ja no, neoliberalci so tudi SDS in NSi...

  • principiumnovum 19:56 11.julij 2017.

    Za vso sranje v državi so krivi neoliberalci v obliki smc-ja, lds-a, zaresa... Ko bodo ljudje to enkrat končno spoznali, bo tudi v zloveniji zavladal red. Do takrat pa nam bodo vladali pasjejebci in posiljevalski kvazi umetniki.