Svet
45 ogledov

"Zakaj begunci ne morejo skozi Slovenijo? Niso dovolj čisti?"

Stampedo Anže Petkovšek
Na Hrvaško je v dobrih 48-tih urah prispelo že 14.000 beguncev. Za azil je zaprosila le ena ženska s svojimi otroki. Premier Milanović je na tiskovni konferenci izpostavil, da Hrvaška še večjega vala beguncev enostavno ne more sprejeti. V nekaterih mestih velja popoln kaos, med begunci je prišlo do izgredov.

V hrvaškem mestu Beli Manastir je prišlo do fizičnega obračuna med dvema skupinama beguncev. Kot poročajo hrvaški portali, je v mestu, ki ima sicer 11 tisoč prebivalcev, v tem trenutku po neuradnih podatkih ravno toliko beguncev. V mestu naj bi vladal popoln kaos. Ljudje ležijo ob cestah na tleh, sestradani in žejni, vsak kos kruha sprejmejo z obema rokama. 

Okrog 12. ure je na železniški postaji v Belem Manastirju pri hišici za prodajo kart prišlo do pretepa med dvema skupinama beguncev, med Sirci in Afganistanci, med katerimi naj bi tudi sicer vladale napetosti, poročajo hrvaški portal. Vmešala se je policija, ki je skupini pomirila. Lokalni policiji so na pomoč prišli tudi njihovi kolegi iz Međimurja.

Oblasti Osrečko-baranjske županije so danes malo po 14. ure ocenile, da situacija s sprejemom beguncev ni pod kontrolo, da je območje Baranje in Belega Manastirja v popolnoma kaotičnem stanju. Pričakujejo ukrepe s strani države; sami so danes zaprli nekaj šol.

Glede na dejstvo, da je veliko število ljudi prispelo na Hrvaško mimo zaprtih mejnih prehodov menijo, da bi morala hrvaška vojska posredovati na mejah, da bi se tako “lokalnemu prebivalstvu zagotovilo varnost”. 

Vedo samo to, da hočejo v Nemčijo

Ne pustijo nam, da bi odšli v Nemčijo. Ljudje, ki so spali ob cesti, bodo šči na cesto in začeli ustavljati avtomobile. Mi samo želimo oditit od tu,” je za portal Jutarnji list povedal ogorčeni Sirec. Dodal je, da so Slavonci dobri ljudje, vendar da ljudje iz Sirije in Iraka niso dobro, da so bolni, prestrašeni, obnemogli zaradi vročine. Želijo si samo naprej.

Organiziranih prevozov ni. Medicinski tehnik Husam je novinarski ekipi Jutarnjega lista povedal, da bi za taksi do slovenske meje moral odšteti 180 evrov, kar je za njega preveč. Večina beguncev niti ne ve, kje je; vedo le to, da še niso v Nemčiji in da je Nemčija njihova končna destinacija. 

Milanović: Hrvaška jih več ne bo popisovala

Hrvaška tega bremena več ne more in ne bo sprejemala,” je na današnji novinarski konferenci izpostavil hrvaški premier Zoran Milanović. Dodal je, da na način, ki je predpisan, takšnega števila beguncev več ne morejo evidentirati, poročajo hrvaški portal. “Ljudem ne bomo preprečili, da bi vstopali v našo državo, po drugi strani pa jim ne bomo niti branili, da bi iz nje izstopali,” je izpostavil hrvaški premier. Njegova napoved je bila dopoldne ena izmed glavnih vesti svetovnih medijev, kot sta BBC in CNN.

Milanović je dodal, da takšnega števila beguncev Hrvaška enostavno ne more oskrbeti. Poudaril je, da se je Hrvšaka pripravila na naval beguncev, vendar da so kapacitete države premajhne. “V dveh dneh je v državo vstopilo 13.000 ljudi, le majhna številka beguncev je izstopila. Hrvaška tega več ne more kontrolirati, ne moremo niti vseh sprejeti, to presega naše zmožnosti.

Hrvaška noče postati “hot spot”

Na tiskovni konferenci je hrvaški premier izpostavil, da je Hrvaška pokazala, da ima srce, “ima pa tudi pamet, da vemo, kakšni so naši interesi in naša varnost”. Izpostavil je, da žičnatih ograj na mejah zagotovo ne bodo gradili, da pa bodo prešli na “plan B”. Natančno kakšen naj bi ta plan bil, ni želel pojasnjevati.

Izpostavil je le, da beguncem Hrvaška sporoča, da lahko prečkajo njihovo državo, saj Hrvaška ni njihova destinacija. “Pozivamo Evropsko unijo, da Hrvaška ne želi biti hot spot, kakor zbirnim begunskim centrom pravijo birokrati s plačami okrog 10 tisoč evrov. Hrvaška ne bo imela sto tisoč beguncev, izmed katerih bo Evropa izbirala, koga želi sprejeti in koga ne,” je še izpostavil hrvaški premier.

S Slovenijo smo kontaktirali, z Madžarsko ne. Vedeli smo, da bo begunski val v neki točki dosegel Hrvaško, Slovenci do zdaj o tem niso razmišljali. Ne vidim težav, da bi ljudje prečkali Slovenijo ali Madžarsko. Zakaj? Ker niso dovolj čisti? Če Nemčija ne vidi težav, zakaj jih delata Madžarska in Slovenija,” je žogico sosedama usmeril hrvaški premier Milanović.

 

dezurni@zurnal24.si