Zdravje > Aktualno
382 ogledov

Zakaj je nebo modro

(Foto: istock) Žurnal24 main
Ste se kdaj vprašali, zakaj je nebo tako lepe modre barve?

Vsem zaigra srce ob pogledu na sinje modro nebo. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj je takšne barve? Modra barva neba je na molekulah v zraku razpršena sončna svetloba. Zapomnite si in to pojasnite svojim otrokom ali prijateljem.

Ob sončnem dnevu je nebo modro zaradi sončne svetlobe. Njeni fotoni ob prihodu v našo atmosfero trčijo v molekule plina, ki to svetlobo razpršijo. Ko je sonce visoko na nebu jo vidimo v modri barvi zaradi valovne dolžine te barve. Vsaka barva ima svojo valovno dolžino. Modra barva ima kratko valovno dolžino, zato se bolj razprši kot denimo rumena ali rdeča barva. Bela sončna svetloba se ob prihodu v atmosfero najbolje razprši v modrem območju spektra. Zato vidimo nebo modro. Gre za tako imenovano Rayleighevo sipanje, ki je sicer prožno sipanje svetlobe ali drugega elektromagnetnega valovanja, pri čemer se fotoni sevanja odbijajo od delcev, to je atomov in molekul. Z njimi trkajo brez izmenjave energije. 

Komentarjev 2
  • Aleš Pevc DreamLab 19:15 11.april 2015.

    Sem prehitro stisnil send, spodaj popravljam.Enkrat sem bral, da je eden od najbolj priznanih strokovnjakov s področaja fizike, glede modrega neba dejal tole:"Ko sem bil majhen in sem spraševal zakaj je nebo modro, mi je nekdo ...prikaži več odgovoril, da je Bog, ko je ustvarjal oblake in nebo, naredil nebo modro zato, ker so beli oblaki najlepši na modri podlagi.Kasneje ko je bil starejši in je preko študija spoznal vse teorije od lomljenja pa sipanja svetlobe,... kvantne fizike... in se nekaj časa nad njimi navduševal in bolj ko je o tem kot eden od vodilih strokovnjakov razmišljal, bolj se mu je dozdevalo, da mu je še najbližje teorija, da je nebo modro, zato ker so beli oblaki najlepši na modri podlagi."

  • Aleš Pevc DreamLab 19:13 11.april 2015.

    Enkrat sem bral da je eden od najbolj priznanih strokovnjakov s področaja fizike, glede modrega neba dejal tole:iznam, od vseh teorij glede odgovora na vprašanje zakaj je nebo modro se tudi sam vedno bolj nagibam k temu, kar ...prikaži več je napisal avtor v eni od številk časopisa Dobro jutro in gre nekako takole."Ko sem bil majhen in sem spraševal zakaj je nebo modro, mi je nekdo odgovoril, da je Bog, ko je ustvarjal oblake in nebo, naredil nebo modro zato, ker so beli oblaki najlepši na modri podlagi.Kasneje ko je bil starejši in je preko študija spoznal vse teorije od lomljenja pa sipanja svetlobe,... kvantne fizike... in se nekaj časa nad njimi navduševal in bolj ko je o tem kot eden od vodilih strokovnjakov razmišljal, bolj se mu je dozdevalo, da mu je še najbližje teorija, da je nebo modro, zato ker so beli oblaki najlepši na modri podlagi.