Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Zakaj je opravljanje pravzaprav dobro

prijateljici opravljanje pijača Shutterstock
Opravljanje nikoli ni veljalo za zgledno opravilo, a strokovnjaki pravijo, da je to pravzaprav dobro za družbo.

Nedavna raziskava je pokazala, da opravljanje ni nujno slaba stvar, saj lahko spreobrne nasilneže in zahrbtneže, pa tudi žrtve. Strokovnjaki so v raziskavo vključili moške in ženske, jih razdelili v skupine in jim naročili, naj opravljajo tistega, ki je v nekem trenutku zapustil skupino. Ko se je ta vrnil, je izvedel, kaj so govorili o njem, in tistega, ki ga je sumil opravljanja, je iz skupine lahko izločil.

Posamezniki se spremenijo

Rezultati raziskave, o kateri je pisala strokovna revija Psychological Science, so pokazali, da so bili tisti, ki so jih izločili iz skupine in jih opravljali, ob vrnitvi radodarnejši, spremenili so obnašanje in so bili bolj pripravljeni za sodelovanje. Strokovnjaki so ugotovili še, da se ljudje prek opravljanja veliko naučijo od obnašanja drugih; informacije, dobljene med opravljanjem, uporabijo sebi v prid.

Zatorej obstaja neko upanje za tako imenovane izobčence. Raziskava je namreč pokazala, da je povsem verjetno, da bodo tisti, ki vedo, da jih opravljajo, preoblikovali svoje obnašanje in poskušali v prihodnje bolj sodelovati. Za tiste, ki svojega obnašanja ne spremenijo, pa obstaja nadaljnji boj. "Tisti, ki bodo vztrajali pri svojem obnašanju in ga ne bodo spremenili, bodo postali tarča opravljanja drugih skupin," je pojasnil Matthew Feinberg z Univerze v Stanfordu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.