Zdravje > Prehrana
339 ogledov

Zakaj je rdeče vino zdravo

vino, rdeče vino, grozdje Žurnal24 main
Nekatere rastline se z resveratrolom branijo pred stresom, sušo, okužbami in ultravijoličnim sevanjem.

Rdeče vino nas ščiti pred stresom in nam pomaga ohranjati zdravje. Vse to zaradi vsebnosti resveratrola, katerega delovanje so raziskovalci z Inštituta Scripp pojasnili v študiji objavljeni v reviji Nature.

Študija dokazuje, da resveratrol resnično pozitivno vpliva na naše celice in učinkuje proti stresu. Najdemo ga denimo v temnem grozdju, kakavovih zrnih in nekaterih drugih rastlinah, ki se z resveratrolom branijo pred stresom, sušo, okužbami in ultravijoličnim sevanjem.

Raziskave le z enormnimi količinami

Z resveratrolom so že v preteklosti opravili veliko raziskav in ugotovili, da podaljšuje življenje, povečuje našo vzdržljivost in preprečuje nastanek sladkorne bolezi. Nedavno so znanstveniki podvomili v pretekle raziskave, saj so v njih upoorabljele izjemno velike odmerke resveratrola. Znanstveniki z Inštituta so ugotovili, da resveratrol aktivira protein Parp-1, ki se odziva na stres in je krivec za obnovo DNA. Ugotovili so, da za želen učinek obrambe pred stresom niso potrebne enormne količine rdečega vina, dovolj je nekaj kozarcev.

Ob tem bodite previdni, saj po priporočilih strokovnjakov za tvegano pitje alkohola, smejo odrasle  zdrave ženske popiti eno enoto alkohola na dan, moški pa dve. Ena enota pomeni 10 gramov alkohola, kar pri vinu pomeni približno en kozarec vina po en deciliter. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.