Vizita za živali > Novice
213 ogledov

Zakaj je umrl Knut

Knut
1/12
Žurnal24 main
Strokovnjaki so po štirih letih končno ugotovili vzrok smrti priljubljenega severnega medveda.

Slavni polarni medved Knut iz berlinskega živalskega vrta je umrl zaradi encefalitisa. Strokovnjaki so to ugotovili kmalu po njegovi smrti, vzrok za njegovo bolezen pa je ostal neznan vse do zdaj, piše Science Daily.

Ekipa znanstvenikov je končno rešila uganko, Knut je trpel za avtoimunsko boleznijo možganov, nenalezljiva bolezen pa se imenuje anti-NMDA encefalitis receptor. Zaradi tega je Knut doživel epileptični napad in se utopil v svojem bazenu. Knut je tako prva žival, pri kateri je bila dokazana ta oblika encefalitisa. Za njegovo smrt torej ni bil kriv encefalitis zaradi bakterijske okužbe, kot so sprva menili.

Nesrečno življenje 

Priljubljen polarni medved se je skotil leta 2006, mati Tosca pa je zavrnila njega in njegovega bratca. Zato so ju pod svoje okrilje vzeli oskrbniki živalskega vrta. Kljub temu je Knutov brat kmalu poginil, Knuta pa je nesreča spremljala tudi v prihodnje. Njegov “posvojitelj” Thomas Doerflein je leta 2010 umrl, marca 2011 pa je poginil še Knut. Doerflein naj bi po nekaterih ugibanjih storil samomor, ker mu v živalskem vrtu niso dovolili več stikov s Knutom.

V fotogaleriji objavljamo nekaj njegovih fotografij, ki vas bodo spomnile, zakaj je bil tako priljubljen.  

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar ecipeci
    ecipeci 21:19 21.januar 2018.

    Ce bi njegov "posvojitelj" se bil ziv, se mu to nebi bilo zgodilo, tak da ... spet kriv clovek (itak je vedno), ker so mu preprecili stik z medvedom.