Vizita za živali > Novice
268 ogledov

Zakaj je vez med psi in skrbniki tako močna

Pes in človek Profimedias
Možgani psa in lastnika, kadar se gledata, proizvajajo hormone ljubezni, kar spominja na ljubezen matere do svojega otroka.

"Bolj kot poznam ljudi, raje imam svojega psa," je dejal pesnik Lord Byron. Da pes ni samo hišna žival, ampak enakopraven družinski član, je prepričana večina lastnikov štirinožcev. V ZDA je takega mnenja okoli 90 odstotkov lastnikov psov, je pokazala raziskava podjetja Harris Interactive. Za tesno vez med človekom in psom obstaja več razlag. 

Po besedah psihologa Franka T. McAndrewa imamo ljudje pse tako radi, da si z njimi delimo posteljo, jih poljubljamo in se z njimi pogovarjamo, kot da so ljudje, zaradi njihove brezpogojne zvestobe, podpore, tovarištva in ker nam neprestano dajejo povratne informacije. "Te živali nas preučujejo iz dneva v dan, da bi nas razumeli prek naših izrazov. Sposobne so razumeti, kako se počutimo ali pa razbrati, kaj rabimo," pravi McAndrew.

Oksitocin

Strokovnjaki so ugotovili, da možgani psa in lastnika, kadar se gledata, proizvajajo oksitocin oziroma hormon ljubezni, kar spominja na ljubezen matere do svojega otroka.  

Življenje s psom ima za ljudi številne pozitivne učinke; med drugim zmanjšuje stres, spodbuja izločanje endorfinov oziroma hormonov sreče in posledično znižuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Komentarjev 1
  • lumparja 18:59 03.maj 2017.

    Baš je lepo imati cucka, ali i mačor može biti jako drago biče...