Zdravje > Življenjski stil
82 ogledov

Zakaj ženske v pisarni zebe?

Ženska v pisarni Profimedias
Članek objavljen v reviji Nature pojasnjuje, zakaj je ženske poleti v pisarni pogosto zebe in kakšna naj bi bila idealna temperatura.

Zgodi se vsako poletje. V pisarni prižgemo klimo, moški si ob tem oddahnejo, ženskam pa pogosto zebe in včasih zaradi tega celo zbolijo. Raziskava, ki so jo objavili v reviji Nature, pojasnjuje, zakaj je temu tako. Poleg tega ponudi celo rešitev. 

Poglavitna težava je, da so priporočene temperature, ki jih nastavimo na klimatskih napravah, oblikovane za potrebe moškega, ki je star okoli 40 let in tehta okoli 70 kilogramov. Včasih je bilo v pisarnah veliko več moških, zdaj pa so se razmere v pisarni spremenila, predvidene nastavitve temperature pa so ostale nespremenjene.

Kriv naj bi bil tudi metabolizem

Na splošno naj bi ženske težje prenašale nizke temperature, saj imajo v povprečju počasnejšo presnovo, zato njihovo telo počasneje proizvaja toploto. Poleg tega so ženske poleti ponavadi oblečene v lahkotnejša oblačila od moških. Moški nosijo zaprte čevlje, dolge hlače, ženske pa tudi elegantne odprte čevlje in krila.

Če je ljudem v službi preveč mraz ali prevroče, so manj produktivni, opozarjajo strokovnjaki. Zato je treba temperaturo prilagoditi glede na število žensk v pisarni, poleg tega je treba razmisliti tudi o načinu oblačenja v poletnih mesecih. Ženske naj imajo s seboj tudi kakšno toplejše oblačilo.

Z eksperimenti so dokazali, da bi bilo najbolje temperature v pisarni iz povprečnih 21 dvigniti na 24 stopinj Celzija. To bi optimiziralo porabo energije in povečalo produktivnost ljudi v pisarni. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1