Zdravje > Prehrana
85 ogledov

Zakaj mešamo kosmiče z mlekom

kosmiči Shutterstock
Strokovnjake z Univerze v Čilu je zanimalo, zakaj mešamo kosmiče ravno z mlekom in ne s kakšno drugo tekočino - denimo z vodo.

Ste se kdaj vprašali, zakaj jemo kosmiče z mlekom in ne denimo z vodo? Skupina strokovnjakov s Fakultete za prehrano Unevrze v Čilu je izvedla raziskavo, kjer so analizirali tudi fizikalne lastnosti koruznih kosmičev, ko so ti potopljeni v določeno tekočino.

V vodi se stopijo

Koruzne kosmiče so pomakali v mleko ali v destilirano vodo za pet do tristo sekund. Ugotovili so, da so koruzni kosmiči potopljeni v vodo že skoraj neužitni, saj se pretirano omehčajo in razpadejo na številne delce.

V mleku se sicer omehčajo, a ostanejo v enem kosu in se ne “stopijo” kot se to zgodi v vodi. Razlog za to je vsebnost maščobe v mleku, ki ustvarja nekakšno zaščitno foljo okrog koruznih kosmičev, kar preprečuje vstop prekomerne količine tekočine.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.