Slovenija
351 ogledov

"Zakaj mi propadejo vsa zelišča v lončku?"

peteršilj
1/5
J. Z.
Najpogostejša napaka, ki jo ljudje delajo z zelišči v lončkih, je prekomerno zalivanje, prst naj bo vlažna, nikakor pa ne mokra, pravijo strokovnjaki Kluba Gaia.

Za nasvet je prosila naša bralka, ki obupuje nad zelišči v lončkih. Za zimo je namreč kupila dva peteršilja in baziliko v lončku. Kazalo je, da bosta propadla oba peteršilja, bazilika pa je rasla v višino in delala liste le na strani ob oknu, zato jo je skrbelo, da ne bi šla v cvet oziroma da ne bo novih poganjkov. 

Za en peteršij je bilo prepozno, v drugem lončku preživela ena rastlina

Ker so bili listu peteršilja porumeneli in povešeni, so svetovali, naj jo poreže in počaka na morebitno novo rast. V enem primeru to ni pomagalo, v drugem pa je ena rastlinica znova pognala. 

Za bazilike pa svetujejo, naj višje poganke reže od vrha navzdol ter naj jo obrača, da bo enakomerno izpostavljena svetlobi iz vseh strani. "Pomembno je, da imajo rastline dovolj svetlobe, zato jih postavimo na okno in obračamo, da se enakomerno obraščajo na vseh straneh. Tako se ne usmerjajo k svetlobnim virom samo z enim delom rastline,“ še pravijo v Klubu Gaia. Kot lahko vidite na fotografiji, se je rastlina, ker je niso obračali, povsem nagnila.

Nikar rastlin ne postavljajte na radiator

"Ravno tako pogosta napaka kot pretirano zalivanje pa je, da se rastlina presuši in sčasoma propade. Dovolj je že, da se rastlina presuši dvakrat in propade zaradi nezmožnosti črpanja vode in hranil. V stanovanju pazimo, da je ne postavimo na pretoplo mesto, prepih, na mesto blizu virov toplote. Rastlina je lahko na polici, ne pa na radiatorju ali peči,“ še svetujejo v Klubu Gaia.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.