Magazin > Lepota & telo
290 ogledov

Zakaj namesto čipsa izbrati bučna semena?

bučna semena Shutterstock
Bučna semena se že tisoče let uporabljajo v medicinske namene, saj so bogat vir vitaminov. Ponujamo vam nekaj razlogov, zakaj bi moral biti ta okusni prigrizek sestavni del vaše prehrane.

Za zdravo srce. Četrt skodelice teh okusnih semen vsebuje skoraj polovico priporočenega dnevnega vnosa magnezija, ki je zelo pomemben za srce. Prav tako pomaga pri nadzorovanju krvnega tlaka.

Izboljšujejo imunski sistem. Poleg tega da so bogata z magnezijem, so tudi bogat vir cinka, ki pomaga uravnavati imunski sistem in s tem zmanjša tveganje za virusne infekcije, kot sta prehlad in gripa. Raziskava so pokazale, da med drugim zmanjšajo tudi  kronično utrujenost in depresijo.

Zdrava prostata. Že od nekdaj je znano, da bučna semena blagodejno vplivajo na prostato. Raziskave kažejo, da lahko bučno olje in bučna semena zaradi visokega deleža cinka še posebej koristijo zdravju moških.

Zmanjšujejo tveganje za diabetes. Glede na raziskave, bučna semena pomagajo pri regulaciji inzulina ter tako preprečujejo različne zaplete povezane s sladkorno boleznijo, kot je oksidativni stres, ki je glavni vzrok za uničenje celic.

Pomagajo pri nespečnosti. Še posebej v kombinaciji s sadjem, prispevajo k večjemu izločanju melatonina in serotonina, kar povečuje regeneracijo telesa med spanjem.

Komentarjev 1
  • izRODEk 23:31 27.avgust 2016.

    Članek za šarlatane.Bučnice so ok. Problem je, ker si večinoma kupi slane bučnice. Jesti takšne zvečer je kvečjemu nevarno, saj zvišuje krvni tlak in dehidrira telo in to v času pred spanjem, ko telo izgublja tekočino in se izloča ...prikaži več v mehur.Bučnice DA a, če je le mogoče, golice, se pravi neslane. Slane bućnice pa po možnosti ob pivu in ne ob koncu večera, pred spanjem.Žurnal24, potrebno bi vas bilo tožiti za zavajanje, ki ima lahko resne posledice za zdravje širše množice ljudi.