Slovenija > Črna kronika
20 ogledov

Zakaj pijani za volan? "Ker je dom blizu in zelo pazim!"

nadzor policistov in carinikov alkohol alkoskop Saša Despot
Kranjski in škofjeloški policisti so v soboto ponoči združili moči in skupaj poostreno nadzirali treznost voznikov motornih vozil. Ustavili in kontrolirali so približno 100 voznikov, vsem so odredili tudi preizkus alkoholiziranosti, ki je pri devetih voznikih pokazal pozitiven rezultat.

Vožnja za teh devet voznikov se je končala pri policistih, vsem pa je bila prepovedana tudi nadaljnja vožnja.

Po končani vožnji je sedem izločenih voznikov kraj zapustili s plačilnimi nalogi – vozili so z manj kot 0,52 mg/l alkohola – dva, ki sta imela v organizmu nad 0,52 mg/l alkohola pa čaka še postopek pred okrajnim sodiščem in verjetno trajen odvzem vozniškega dovoljenja. Najvišja vrednost je bila 0,94 mg/l.

Kako vožnjo pod vplivom pojasnjujejo vozniki?

Zakaj bi se pijani vozili po cesti in vmes tvegali, če volan potem, ko vas dobijo policisti, tako ali tako prepustite drugemu? Policisti pravijo, da je običajen odgovor voznikov takšen: "Zato, ker imam do doma samo nekaj kilometrov in zelo pazim, da se ne bi kaj zgodilo."

Tako je letos razmišljajo že 55 voznikov na Gorenjskem, ki pa se jim na vožnji kljub temu ni izšlo in so povzročili nesreče, v skoraj polovici primerov s telesnimi poškodbami in eno s smrtnim izidom. Za volan v izogib nesrečam nikoli in pod nikakršnim vplivom alkohola, ker že zelo nizka stopnja zmanjšuje sposobnost za varno udeležbo v prometu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.