Zdravje > Prehrana
597 ogledov

Zakaj piti zeleni čaj

zeleni čaj Shutterstock
Raziskave ugotavljajo številne pozitivne lastnosti pitja zelenega čaja, ki je sicer narejen izključno iz listov čajevca Camellia sinensis, ki so bili izpostavljeni minimalni oksidaciji med pridelavo.

Zeleni čaj je dober za naše zdravje v več pogledih. Pomaga lahko pri hujšanju, pomanjkanju energije in pri preprečevanju rakavih obolenj.

Dober za kosti

Sodeč po raziskavi objavljeni v reviji Nutrition Research, lahko zeleni čaj pomaga upočasniti processtaranja in posledično izgubo kostne mase. Zmanjša tudi tveganje za zlome, ki so posledica osteoporoze. Ženske, ki so pile  do tri skodelice zelenega čaja na dan, so imele za trideset odstotkov manjše tveganje za zlome kolka povezane z osteoporozo, so ugotovili raziskovalci.

Preprečuje rakava obolenja

Zeleni čaj lahko pomaga pri preprečevanju raka. Glede na raziskave na University of Maryland Medical Center so stopnje rakavih obolenj nižje v državah, kot so Japonska, kjer se zeleni čaj redno pije. Raziskovalci sicer ne morejo biti prepričani, da je za nizko stopnjo raka odgovoren samo zeleni čaj, splošno znano pa je, da vsebuje kemikalije, ki so znane po svojem antioksidativnem delovanju. Te kemikalije lahko ščitijo celice pred poškodbami DNK, enega od prvih razlogov pri rasti rakavih celic. Zeleni čaj pomaga tudi pri zaščititi kože pred soncem, ki je najpogostejši vzrok za kožnega raka.

Hujšajte z zelenim čajem

Dvanajsttedenska študija v reviji American Journal of Clinical Nutrition je pokazala, da zeleni čaj lahko pomaga ohranjati zdravo telesno težo, ter celo pri zmanjšanju telesne maščobe. Ekstrakt zelenega čaja pomaga pri zmanjšanju debelosti in deluje proti boleznim, ki so povezane z debelostjo kot denimo diabetes.

Zeleni čaj je dober za srce

V skladu z raziskavo opravljeno na Harvard Medical School lahko vsakodnevno pitje zelenega čaja pomaga zmanjšati tveganje za nastanek bolezni srca. Japonska študija je pokazala, da se je pri rednih pivcih čaja pokazalo 26 odstotno manjše tveganje za smrt zaradi srčnega napada ali kapi. Vsi udeleženci v raziskavi popijejo najmanj pet skodelic zelenega čaja na dan.

Zeleni čaj dviga energijo

Vsi tisti, ki želite zmanjšati količino kave, lahko izkoristite energetsko korist zelenega čaja. Skodelica zelenega čaja vsebuje od 24 do 45 miligramov kofeina. Čaj ponuja veliko energije a z manjšim tveganjem za glavobol, tresenje in slabost, ki so posledica preobremenitve s kofeinom. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.