Slovenija
4392 ogledov

Zakaj nam Amazon mastno računa dostavo

Paketi pred vrati EPA
Dostava blaga, naročenega na nemškem Amazonu, je v Slovenijo tako draga, kot na Malto, v Avstrijo dostavljajo zastonj, na Poljsko pa za tretjino slovenske cene.

Če bi na nemškem Amazonu kupil otroški sedež, bi moral za dostavo v Slovenijo plačati 33 evrov, to je toliko, kot če bi bil na Malti, ki je od Nemčije 1500 kilometrov dlje kot Slovenija, se nam je pritožil bralec. 

Če bi živel v Avstriji, bi mu paket dostavili zastonj, na Poljsko za 12, v Italijo pa za 14 evrov. Tudi dostava na Slovaško bi bila 12 evrov cenejša kot v Slovenijo. 

Iz Amazona nam niso odgovorili, zakaj imajo enako ceno za dostavo do Slovenije in Malte in zakaj je dostava na Slovaško cenejša. So pa nam nekaj pojasnil dali v podjetjih, ki se ukvarjajo z dostavo paketov. 

Cena dostave z Amazona | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Najcenejše je pošiljanje v bližnje države, kot so sosednja Hrvaška, Avstrija in Nemčija predvsem zaradi dobre linijske povezave in neposredne bližine. Najdražje pa je pošiljanje paketov v bolj oddaljene države in otoke (Irska, Grčija, Islandija, Finska), pravijo v podjetju DPD.

Več paketov, nižja cena

V GLS Slovenija pravijo, da so ceniki pripravljeni za vsako stranko posebej, tako da cenika med nemškim Amazonom in GLS Nemčijo ne poznajo. "Skoraj vedno se pa cenik kreira na podlagi števila paketov, ki potujejo v kakšno državo. Več kot bo poslanih paketov, ugodnejša bo cena," je pojasnil Matic Pirman iz GLS Slovenija. 

Paket | Avtor: Shutterstock Shutterstock

V podjetju TNT enota v vsaki državi samostojno določa cene, države sveta so razdeljene v cone in za dostavo iz Slovenije je dostava v države EU praviloma v prvih dveh conah, to je najcenejši prevoz. "Letna količina poslanih pošiljk načeloma lahko vpliva na ceno prevoza, saj ima v primeru tako velikih podjetij, kot je na primer Amazon, vsaka enota TNT v posamezni državi pravico stranki ponuditi tudi poseben, individualni cenik," pravi Jelena Anžin, direktorica sektorja za prodajo in marketing. Da količina poslanih paketov precej vpliva na oblikovanje pogodbene cene so poudarili tudi v podjetju DPD. 

Morda bi ta argument pojasnil, zakaj je cenejše kot v Slovenijo pošiljanje na Poljsko, da Maltežani na nemškem Amazonu kupijo več kot Slovenci, je pa težko verjeti. 

Najdražji pavšal in kilogram

Dostava kupljenega blaga na nemškem Amazonu v Slovenijo stane 7,50 evra in še 2,50 evra za vsak kilogram. Dostava na Nizozemsko ali v Belgijo na primer stane le 3,25 eva in še 50 centov za vsak kilogram pošiljke, v Avstrijo pa nemški Amazon ob nakupu nad 29 evrov pošiljko dostavi zastonj, sicer pa dostava stane 3,60 evra. 

V istem košu kot Romunija

Enako kot dostava v Slovenijo stane dostava na Hrvaško, v Romunijo, medtem ko je dostava na Slovaško tretjino cenejša. Tudi na Poljsko nemški Amazon dostavi ceneje kot v Slovenijo, pošiljka stane le 5,50 evra in še 60 centov za vsak kilogram. 

Za fizične osebe ceno določa razdalja

Za primerjavo: če bi želeli kot fizična oseba iz Slovenije v tujino prek GLS poslati paket, bi bilo najcenejše pošiljanje v sosednje države in na Češko ter Slovaško, nekoliko dražje v Belgijo, Nemčijo, Luksemburg, na Poljsko in Nizozemsko, najdražje pa v baltske države, Skandinavijo in na Portugalsko. 

Komentarjev 13
  • Eddie 18:58 04.marec 2015.

    Prvo kot prvo res ne razumem tega jokanja in dajanja takšnih zadev v medije. Kot je že nekdo pred mano napisal, imamo izbiro. Če meni ne ustreza strošek poštnine pač ne kupim! Jaz kupim stvar iz Anglije in za stroške ...prikaži več pakiranja in poštnine plačam cca. 25% manj, kot plačam za strošek pakiranja in pošiljanja če pošljjem isto stvar znotraj slovenije. Preverjeno!!! Vprašanje za PBS zakaj? Ampak zaradi tega še vseeno ne grem jokati medijem. Sicer pa sam delam v transportu (letalskem) in lahko potrdim, da so stroški pošiljanja npr. v Hong Kong ali Shanghai precej nižji, kot recimo na večino (ali vse) destinacije, ki so precej bližlje kot omenjeni dve. Ni vedno samo kilometrina v vprašanju.

  • Avatar @narhist
    @narhist 16:38 04.marec 2015.

    Naveden strošek dostave verjetno velja za nakup pri trgovcu, ki prodaja preko Amazona. Amazon blago iz svojih skladišč v Slovenijo pošilja od 8,5€ za dostavo.

  • tecumseh_1975 11:21 04.marec 2015.

    ne razumem? kako te lahko nategujejo? nategujejo banke pri kreditih ker vejo da ga moraš vzeti če hočeš kupiti avto. tukaj pa je stvar povpraševanja in ponudbe. Če sprejmeš nekaj kar ti ni všeč in je predrago, potem si se nategnil sam.