Slovenija
31 ogledov

Zakaj ropajo Balkanci

bojan dobovšek Anže Petkovšek
Pošte. “Naše na udaru tudi zaradi majhnosti; roparji upajo na lahek pobeg.”

“O tem, zakaj pripadniki srbskega podzemlja hodijo na roparske pohode v našo državo, pravzaprav še nisem posebno razmišljal,” je po že petem ropu semedelske pošte v zadnjem letu, ki sta se je znova lotila kriminalca iz Srbije, dejal Dean Jurič, vodja koprskih kriminalistov.

Bojan Dobovšek, strokovnjak za področje kriminalistike s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, pa ocenjuje, da so za to krive tamkajšnje razmere: “Na Balkanu, v Srbiji in Črni gori, od koder prihajajo kriminalci, so precej slabše razmere kot v Sloveniji. Pri njih doma pravzaprav ni veliko ukrasti, če pa je, to dobro varujejo.”

Ne poznajo terena

“Vsekakor pa ti kriminalci z Balkana niso posebno organizirani in ne poznajo terena ter tudi ne vedo prav dobro, kje bi se res izplačalo udariti. To se vidi že po tem, kako se lotijo svojih podvigov. Poleg tega se očitno zanašajo na to, da bodo iz razmeroma majhne Slovenije lahko hitro pobegnili,” je dodal.

V Nemčijo ne upajo

Kriminalci z Balkana se po oceni sogovornika bojijo držav, kot so Italija, Avstrija in Nemčija. “Tam jih predvsem ovira nepoznavanje jezika in teritorija, bolj pa se bojijo tudi tamkajšnje policije, ki jih zagotovo bolj preverja kot naša. Poleg tega je Slovenija varna država, zato v samozaščitne in varnostne ukrepe doslej nismo vlagali toliko kot na primer v Italiji. Sicer pa so ropi poštnih poslovalnic pri nas zdaj v upadu, saj je Pošta Slovenije v zadnjem času precej vložila v opremo za večjo varnost,” je sklenil Dobovšek.

Komentarjev 5
  • mzynfo 14:33 28.maj 2012.

    Balkanci nas že skoz ropajo. Eni oboroženo(sitne ribe), drugi neoboroženo(Janković).

  • Žurnalček 14:56 27.maj 2012.

    Še to. Samo maloumni kriminalec bi šel ropat banko v ZG , namesto čez mejo v SLO.

  • Žurnalček 14:54 27.maj 2012.

    Pametni ste da je joj, polcaji kot polcaji ! Balkanci ropajo v SLO edino in samo zaradi tega , ker je denar konvertabilen in pogoji služenja kazni , če jih slučajno ujamejo , v primerjavi z Južnimi zapori , skoraj ...prikaži večj kot hotel A kategorije. Da o naših prfuknjenih sodnikih, namesto , da bi jim ribal maximalne kazni brez pardona , gledajo barabam skozi prste !! Drugih razlogov ni in PIKA !!