Slovenija > Komentarji in kolumne
46 ogledov

Zakaj se bojimo spremembe odloka

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
"Tridesetdnevni rok za evtanazijo živali nima stika z realnostjo," je že leta 2012 ugotavljal kmetijski minister Dejan Židan. Rok se kljub številnim obljubam ni spremenil.

V Obalnem društvu proti mučenju živali (ODPMŽ) napovedujejo referendum, saj jim grozi prekinitev pogodbe za vodenje Obalnega zavetišča za zavržene živali. Tako bi se moralo društvo po dvanajstih letih upravljanja z zavetiščem umakniti in vodenje brez javnega razpisa prepustiti javnemu podjetju Komunala Koper.

Kaj bi sprememba pomenila za živali, v tem trenutku težko povemo. Vemo le, da so člani ODPMŽ za zapuščene živali dobro skrbeli, se zanje maksimalno trudili in na številne načine zbirali finančna sredstva. S tem so živalim omogočili novo priložnost in jim po potrebi tudi več let iskali topel dom. Občine namenijo za zavetišče 110 tisoč evrov na leto, kar zajema stroške delavcev, veterino in oskrbo psov do 30 dni. Kaj to pomeni? Da v tem trenutku ne moremo z gotovostjo vedeti, da ne bodo teh psov usmrtili že po enem mesecu bivanja v zavetišču. To naša zakonodaja žal še vedno dopušča.

Po visokih stroških evtanazija 

Po trenutno veljavni zakonodaji mora za najdeno žival 30 dni skrbeti občina, potem jo je dovoljeno evtanazirati in občina zanjo ne plačuje več. “Tridesetdnevni rok, ki ga je dala država, je rok, ki nima stika z realnostjo,” je septembra 2012 ob obisku enega od slovenskih zavetišč dejal tedanji in zdajšnji kmetijski minister Dejan Židan. Bil je prepričan, da bi bilo zakonski rok smotrno podaljšati na 90 dni. Vodja Zavetišča Ljubljana Marko Oman je že marca 2011 javnosti podal zanimive izračune: “Če bi rok podaljšali za 60 dni, bi po naših izračunih oddali vsaj 90 odstotkov živali." Povedal je, da gre za ulov, oskrbo in sterilizacijo oziroma kastracijo mačke od 600 do 800 evrov. Res je nesmiselno po mesecu visokih stroškov mačko enostavno evtanazirati. Poleg tega morajo biti mačke po sprejemu v zavetišče vsaj 14 dni v karanteni, kar še skrajša njihov čas za oddajo.

“Kaj se bo zgodilo po 30. dnevu?” se zdaj sprašujejo v ODPMŽ. Pojasnjujejo, da se pes v 30 dneh v zavetišču komajda aklimatizira, da je navajanje na novo okolje zelo težka naloga in zato večina udomitev pride šele kasneje. Zanimivo je tudi, da sosednja Italija in Avstrija sploh ne poznata evtanazij, na Hrvaškem je rok 60 dni. Kdaj se bo kaj premaknilo tudi pri nas? Zakaj nas zdaj skrbi za usodo številnih živali v Obalnem zavetišču?

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Skippy 00:19 05.junij 2015.

    Ne vem, zakaj moramo vsi plačevati za te zapuščene živali, medtem pa nekateri ljudje ne pridejo niti skozi mesec.

  • maresem 21:26 04.junij 2015.

    Evtanazirat bi bilo treba marsikaterega odgovornega iz tega področja, ne pa uboge živali.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:46 04.junij 2015.

    Dejte novinarji vprašat Komunalo kako dolgo bo rok pred evantazijo. Naj konkretno sam to povejo pa bomo takoj vedl kok je ura.