Magazin > Lepota & telo
71 ogledov

Zakaj se odpovedati dietni kokakoli

kokakola coca cola pijača Shutterstock
Morda se vam zdi, da ste z dietno kokakolo prijazenjši do svojega zdravja in se ne boste redili, a gazirana pijača je vseeno gazirana pijača, čeprav je dietna.

Spletna stran CNN je naredila seznam razlogov, zakaj dietna kokakola ni dobra za vaše zdravje.

Zmede vaše telo

Umetna sladila imajo intenzivnejši okus kot pravi sladkor, zato lahko sčasoma postanete imuni na naravne sladkorje, ki jih vsebuje denimo sadje. Na to opozarja tudi Brooke Alpert, avtorica knjige The Sugar Detox, ki dodaja: "Dokazano je, da umetna sladila na vaše telo vplivajo enako kot pravi sladkorji, kar pomeni, da spodbujajo proizvajanje inzulina, ki pripomore k temu, da začne vaše telo delati zaloge maščob, kar seveda pomeni, da se začnete rediti."

Ne pomaga hujšati, ampak se začnete rediti

Kot že pojasnjeno zgoraj, bodo umetna sladila v dietni kokakoli spodbudila, da se bodo kilogrami začeli kopičiti in ne kopneti. Raziskovalci na univerzi v Teksasu so ob tem še ugotovili, da imajo ljudje, ki redno uživajo dietno kokakolo, kar 70 odstotkov več možnosti za povečanje obsega trebuha. Še več – tisti, ki na dan spijejo dve pločevinki ali več, imajo za to kar 500 odstotkov večjo možnost.

Bolj ste izpostavljeni sladkorni bolezni

Študija, ki so jo izvedli na Univerzi v Minnesoti, je pokazala, da imajo ljudje, ki zaužijejo eno dietno kokakolo na dan, kar 36 odstotkov več možnosti za razvoj sladkorne bolezni in presnovnega sindroma. Presnovni sindrom je skupek dejavnikov trebušne debelosti, sladkorne bolezni ali motene presnove krvnega sladkorja, motene presnove maščob in visokega krvnega tlaka.

Nima nobene vrednosti

Ko pijete dietno kokakolo, resda ne zaužijete nobenih kalorij, a prav tako ne pogoltnete ničesar, kar je dobro za vaše telo. Najboljša pijača, ki ne vsebuje kalorij, je vsekakor voda.

Sladila lahko povzročijo glavobol

Umetna sladila imajo na nekatere ljudi še en negativen učinek – lahko povzročijo glavobol. Če torej trpite za stalnimi glavoboli, poskusite za nekaj časa opustiti uživanje dietne kokakole in ugotovili boste, ali je to pravi razlog.

Čez čas vam bo uničila nasmeh

Raziskava, objavljena v strokovni reviji General Dentistry, je pokazala, da ima dietna kokakola na zobe enak učinek kot kokain in metamfetamin, saj uničuje zobno sklenino. Lahko se pojavi erozija zob, tako imenovana nepovratna izguba zobne sklenine zaradi izpostavljenosti različnim kislinam v ustih.

Uživanje alkohola lahko postane nevarno

Če boste dietno kokakolo uporabljali za mešanje alkohola, boste hitreje pijani, so pokazali rezultati raziskave univerze Northern Kentucky. Alkohol v kombinaciji z umetnimi sladili namreč ni dobra mešanica, saj naš krvni obtok hitreje vpije sladila kot prave sladkorje.

Povezana je z depresijo

Ameriška akademija za nevrologijo je v desetletni raziskavi dosegla spoznanje, da imajo ljudje, ki spijejo štiri pločevinke dietne kokakole na dan, 30 odstotkov večjo možnost za razvoj depresije kot tisti, ki se gaziranim pijačam povsem izogibajo.

Lahko škodi kostem

Ženske nad 60. letom imajo več možnosti za razvoj osteoporoze kot moški, uživanje dietne kokakole pa lahko to še poveča. Neka raziskava je pokazala, da lahko redno uživanje te pijače pri ženskah zniža mineralno kostno gostoto v kolkih za štiri odstotke.

Lahko škodi srcu

Le ena pločevinka dietne kokakole na dan lahko poveča tveganje za razvoj srčnih bolezni in pojav srčnega napada, so ugotovili strokovnjaki z Univerze v Miamiju. Te težave in večja izpostavljenost srčnim boleznim se, zanimivo, niso pojavile pri rednih uživalcih navadne kokakole.

Strokovnjaki so ob tem še povedali, da bi morali glede učinkov dietne kokakole na zdravje narediti še več obsežnejših raziskav, da bi naredili dokončne zaključke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.