Avto
120 ogledov

Zakaj se policist vedno dotakne prtljažnika?

Policist Profimedias
Policisti v ZDA imajo nenavadno navado - ko ustavijo kakšen avto, se ob približevanju vozniku najprej dotaknejo prtljažnika. Čemu?

Zdi se, da ameriški policisti velikokrat delujejo po načelu "najprej streljaj, nato sprašuj." K temu so jih bržkone napeljale tudi slabe izkušnje skozi zgodovino, še posebej zaradi nemirnih let in obračuni z mafijci in tolpami ter dejstvu, da je lastništvo strelnega orožja v ZDA zelo razširjeno.

Uporabnik je na portalu Quora povprašal, zakaj imajo policisti onkraj luže pri kontroli prometa nenavadni protokol, da se najprej dotaknejo zadnjega dela avta. 

Aktivni in nekdanji policisti so pojasnili, da jih to naučijo na policijski akademiji, razlogi pa so trije. Prvi je, da na ta način preverijo, ali je prtljažnik avta zaprt. Na ta način ovržejo možnost, da bi "iz zasede" nekdo napadel policista iz prtljažnika. Ker imajo sodobni avtomobili obvezne kljuke za odpiranje prtljažnika od znotraj ali pa prek gumba pri vozniku, ta test sicer ni več tako stoodstoten kot nekoč.

Drugi razlog je, da policist z dotikom preveri morebitno gibanje v prtljažniku, kar bi nakazovalo, da je morda v avtu ugrabljena oseba. Izkušnje policistov pravijo, da so na ta način rešili že veliko ljudi.

Tretji razlog pa je, da z dotikom policist na avtu pusti svoj prstni odtis in s tem sled, če bi po kontroli morebiti nepojasnjeno izginil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • moder 15:19 22.junij 2016.

    lahko imaš brado ali pa očala ali pa se celo nahajaš v bližini trgovine. No zato,...

  • kapibara 13:38 22.junij 2016.

    đouk.. .-)

  • kapibara 13:38 22.junij 2016.

    Ne , meni tudi NE kasirajo.. to jamrajo drugi, ki jih je pa precej.. poleg tega, te pa ne ustavi samo zaradi divjanja..