Vizita za živali > Svetovalnica
60 ogledov

Zakaj slikanje kolkov med gonitvijo ni priporočljivo

škotski ovčar Profimedias
Za vzrejni pregled je pri mnogih pasmah potrebno slikanje kolkov. Bralko zanima, ali lahko gonitev psice vpliva na oceno.

Vprašanje: Pozdrav. Imam psičko staro leto in pol, ki se je začela goniti. Marca bi jo rada peljala na vzrejni pregled, zato ji moram zdaj slikati kolke in komolce. Vzrediteljica me je opozorila, da bodo rezultati med gonitvijo slabši. Je to res, da so med gonitvijo lahko kakšni testi slabši? Kdaj točno? Se to upošteva pri oceni? Kaj lahko naredim?

Odgovarja mag. Anton Lavrenčič, dr. vet. med., Veterinarska bolnica Vipava

Pozdravljeni.Vaša vzrediteljica ima prav. Hormonske spremembe v času gonitve, brejosti ali po porodu lahko vplivajo na vezi in mišice kolčnega sklepa. Le te v obdobju hormonalnih nihanj postanejo nekoliko bolj ohlapne in zato dopuščajo večje odmike kolčne glavice iz kolčne ponvice. To pa vpliva na oceno kolčne displazije. Pri oceni pa tega ne moremo upoštevati, saj točen vpliv ni poznan.

Priporočila so, da slikanj za oceno kolčne displazije ne opravljamo v času enega meseca pred in po gonitvi, v času brejosti in še en mesec po odstavitvi mladičev.

Opozoril bi tudi, da različne bolezni in zdravila lahko vplivajo na ohlapnost mišic in vezi tega področja. Zato svetujem, da slikanje opravimo pri prsih, ki so zdravi in v dobri telesni kondiciji.

Svetujem vam, da s slikanjem kolkov še nekoliko počakate. Pozanimajte se, kdo lahko kolke oceni in koliko časa za to potrebuje ter poskusite čim bolje uskladiti te termine.